pustinja istra naslovna

Čudo prirode sakriveno u središnjoj Istri: Pustinja u kojoj nema opasnosti i prava je turistička atrakcija

GREEN_300_listici_sredina

Posebne destinacije

Hrvatska je prepuna zanimljivih krajobraza i mjesta koja vrijedi vidjeti uživo i osjetiti njihovu čar. Istarska pustinja, smještena u Općini Grožnjan, jedna je od tih destinacija.

Nedvojbeno u zanimljive krajobraze Republike Hrvatske zasigurno ulazi i Istarska pustinja, smještena pokraj naselja Šterna u Istri u Općini Grožnjan, a do kojih možete doći preko Oprtlja ili iz Bulja.

Ako dolazite iz Oprtlja, u lijevom zavoju kod crkve skrenite, desno prema mjestu Grguri. Odatle pak možete dalje slijedeći putokaz prema mjesnom groblju ili prema mjestu Grguri, Čepić, pa na prvom skretanju lijevo kroz dvorište autoservisa. Auto ostavite kod turističke ploče i nakon kratke šetnje kroz crnogoričnu šumicu, ugledat ćete Istarsku pustinju.

Kada ugledate ovo, pomalo bajkovito mjesto, bit će vam jasno zašto središnji dio Istre nazivaju Sivom Istrom. Ondje je tlo sačinjeno od naslaga tupine i fliša, koji je mješavina pješčanika i tupine (lapora). Iako na mnogim mjestima u središnjoj Istri na prvi pogled vidite zelenilo, na odronima brežuljaka može se vidjeti upravo fliš. I upravo ova je mješavina tla došla do izražaja u Istarskoj pustinji jer ovo područje nije pokriveno raslinjem.

Istarska pustinja nije velike površine, ali njome možete ipak prošetati i doživjeti je kao potpuno drukčiji krajolik. Prvi je dio veličine 120 x 40 m, ali kada se popnete na sjeverozapadni rub, pustinja se nastavlja daljnih 200 i više metara do površine od desetak hektara.

Jedan je od zanimljivih krajobraza Hrvatske koji doista vrijedi posjetiti.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.