FpbNoSIaQAAAXWI

Crna strana zelene tehnologije: Kobalt kojeg kopaju djeca

GREEN_300_listici_sredina

Satima traže otrovni materijal

U Demokratskoj Republici Kongo vlada ogromna humanitarna kriza. Fotografije djece koja rade u rudniku kobalta ovih su dana preplavile društvene mreže izazivajući zgražanje diljem svijeta.

Ovo je crna strana električnih vozila, ali i laptopa, mobitela i tableta. Tisuće radnika koji u nehumanim uvjetima cijeli dan rade u rudnicima kobalta za svega dva dolara. U Demokratskoj Republici Kongo nalazi se više od 90 posto svjetskih zaliha kobalta, otrovnog materijala koji se koristi u proizvodnji gotovo svih uređaja koji su napajani litijskim baterijama. Pametni telefoni, tableti i laptopi sadrže nekoliko grama, a električni automobil čak 10 kilograma kobalta.

Iako vožnja električnim automobilom ima manje utjecaja na okoliš nego automobili na benzin, proizvodnja dijelova potrebnih za ove zelene tehnologije može imati strašne učinke na dobrobit ljudi.

U rudnicima kobalta nehumani su uvjeti, a često ondje rade i djeca, kao i majke s novorođenčadi. Nemaju nikakvu zaštitnu opremu pa često golih ruku i glava kopaju ne bi li pronašli otrovni metal. Smrt i ozljede uslijed urušavanja tunela također nisu neuobičajene.

Štetno za okoliš 

Kako je naveo Siddharth Kara, stručnjak za suvremeno ropstvo i profesor Britanske akademije, ondje vlada ogromna humanitarna kriza koja zahvaća tisuće najsiromašnijih ljudi na svijetu. Naknada za rad u rudniku u Demokratskoj Republici Kongo potpuno je mizerna, ali je ujedno i jedina „plaća“ koju tamošnji stanovnici mogu zaraditi. U suprotnom, mogu umrijeti od gladi.

Osim užasnog iskorištavanja radnika i djece, rudnici kobalta štetni su za okoliš. Naime, emisije ugljičnog dioksida i dušikovog dioksida najveće su upravo od rudarenja kobalta.

No, područje Demokratske Republike Kongo ne sadrži samo goleme naslage kobalta i bakra, već i urana. Znanstvenici su zabilježili alarmantne razine radioaktivnosti u nekim rudarskim regijama. Rudarski otpad često zagađuje rijeke i pitku vodu, a poznato je da prašina iz usitnjenog kamena uzrokuje probleme s disanjem. Istraživači tek sada proučavaju otrovne ispade rudarske industrije, uglavnom u Lubumbashiju, glavnom gradu rudarstva u toj zemlji.

Tko je odgovoran? 

Rudnici pružaju prijeko potreban posao za milijune većinom siromašnih stanovnika regije, ali danak rada je ogroman.

Velike kompanije tvrde da se sve više okreću od kobalta prema nekim drugim materijalima. Primjerice, Apple i Tesla već dvije godine izlažu planove za promjenu procesa proizvodnje baterija, no činjenica je da je potražnja za kobaltom i dalje visoka.

“Odgovornost leži i na onom tko pokreće potražnju” kaže Kara.

PHOTOS BY: Twitter / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.