pexels-n-i-e-r-o-s-h-o-t-s-1311389

Australska vlada odbila je prijedlog bogatog moćnika: Neće se graditi rudnik u blizini koraljnog grebena

GREEN_300_listici_sredina

Poslušali su kritike građana

Ministrica okoliša i voda, Tanya Plibersek, kazala je da je to prvi put da je savezni ministar okoliša iskoristio svoje ovlasti prema zakonima o okolišu da odbije prijedlog.

Australska vlada odbila je u srijedu prijedlog za novi rudnik ugljena u blizini Velikog koraljnog grebena, pozivajući se na zakone o zaštiti okoliša i rizik od nepovratna štete. Kako javlja CNN, kontroverzni australski biznismen, Clive Palmer, predložio je rudarski projekt koji bi bio udaljen manje od 10 kilometara od grebena na obali Queenslanda. No, projekt je odbijen zbog mogućih štetnih utjecaja na koralje.

Ovakvu odluku australskih vlasti potaknula je javnost. Naime, Australci su Ministarstvu okoliša i voda uputili preko devet tisuća komentara o rudniku u samo deset dana. Osim toga, Vlada je bila pod pritiskom UNESCO-a da bolje zaštiti greben te je prošle godine obećala milijardu australskih dolara za napore u zaštiti krhkog ekosustava, uključujući mjere prilagodbe klimi i programe za kvalitetu vode.

Ministrica okoliša i voda, Tanya Plibersek, kazala je da je to prvi put da je savezni ministar okoliša iskoristio svoje ovlasti prema zakonima o okolišu da odbije prijedlog. Odbijajući projekt, Plibersek je navela značajne potencijalne ekološke opasnosti za greben, koji je već ozbiljno ugrožen klimatskim promjenama.

“Rizik od onečišćenja i nepopravljive štete na grebenu vrlo je stvaran. Projekt bi imao neprihvatljive utjecaje na slatke vode u tom području i potencijalno na osjetljivu morsku travu”, poručila je Plibersek u videu objavljenom na društvenim mrežama.

Veliki koraljni greben, koji se proteže na više od 2300 kilometara doživio je svoje šesto masovno izbjeljivanje, zbog zagrijavanja vode uzrokovanog klimatskim promjenama.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.