cbf0f30d6bbd3cb78626

Čisti se nafta u moru zaštićenog područja kod Ližnjana: ‘Ovo je elementarna katastrofa’

GREEN_300_listici_sredina

Sve službe na terenu

Ovo je prvi ovakav slučaj kod Ližnjana, a još uvijek se ne zna uzrok masovnog onečišćenja mora i obale. Istarski župan Boris Miletić potvrdio je da se intenzivno traga za počiniteljem.

Deveti je dan sanacije ekološke katastrofe obalnog područja kod Ližnjana. Kako doznajemo, sve raspoložive službe su na terenu.  Podsjetimo, građani su prije osam dana primijetili crne masne mrlje u moru i odmah pozvali policiju. Kako nam je tada potvrdio načelnik općine Ližnjan, Marko Ravnić, more je onečišćeno naftnom prerađevinom, a stradalo je zaštićeno područje. Javilo se tada na desetke volontera koji su započeli čišćenje škrapa krpama, a postavljene su i barijere.

U akciju se uključio načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije, Dino Kozlevac, koji je za HRT potvrdio da se trenutno čiste tri lokacije te da je cilj mehanički ukloniti naftu. Prikupljeni otpad odložit će se na odgovarajuće mjesto. Istarski župan Boris Miletić situaciju je opisao kao „elementarna katastrofa“. Istaknuo je pritom da su službe promptno reagirale, a na terenu su djelatnici   županijskog Stožera civilne zaštite, općine Ližnjan, Lučke kapetanija Pula, županijske službe i Javne ustanove Natura Histrica uz stručno vodstvo Dezinfekcije iz Rijeke, tvrtke ovlaštene za čišćenje.

– Danas je došlo pedesetak ljudi iz naših općina i gradova, dakle djelatnici komunalnih službi kako bi pomogli ovom čišćenju. Vidimo da je to težak, naporan posao i da, nažalost, ide jako sporo, što dodatno otežavaju i niže temperature praćene vjetrom. Radi se o velikim količinama mazuta i sve skupa će sigurno potrajati – rekao je župan Miletić.

Još uvijek se ne zna uzrok onečišćenja, a Miletić je kazao da se intenzivno radi na otkrivanju krivca. “Bitno je očuvati našu prirodu i naše priobalje i možda, poučeni ovim primjerom, nadležnim službama dati naputak da se postrože mjere zaštite jer svi skupa znamo koliko je nama građanima važno more, ali i našim gostima i samoj atraktivnosti destinacije“, kazao je.

 

PHOTOS BY: MMPI / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.