22-05-30_1_Kemune_2022

Suša na Tigrisu iznjedrila grad star 3400 godina

GREEN_300_listici_sredina

Rijeka koja je skrivala urbano središte

Pravo arheološko čudo pronađeno je u Iraku i to zbog dramatičnih suša koje su posljednjih nekoliko godina pogađale tamošnje rijeke. Pronađen je grad za kojeg stručnjaci smatraju da je star 3400 godina i da je zapravo bio veliko urbano središte.

Arheološko čudo, ovako stručnjaci nazivaju grad star 3400 godina koji je zbog ekstremnih suša ponovno pojavio u Iraku na rijeci Tigris. Irak je jedna od najpogođenijih zemlja koju su pogodile klimatske promjene pa su se tamo temperature popele do čak 45°C, ne ostavljajući stanovnicima drugog izbora osim da crpe vodu iz rezervoara Mosul za navodnjavanje. Fotografije koje su objavljene i na Twitteru prikazuju ruševine, odnosno ostatke grada za koji se vjeruje da su dio izgubljenog grada Zakhiku, središta Carstva Mittani, a koje su izronile nakon rekordne suše, prenosi Newsweek.

Tim njemačkih i kurdskih arheologa iskopali su i dokumentirali ruševine prije nego što ih voda u rezervoaru ponovno ne potopi. Time je otkriveno više od 100 drevnih glinenih ploča, a neke su još uvijek u svojim glinenim omotnicama. U kratkom vremenu stručnjaci su mapirali veliki urbani kompleks koji datira od 1550. do 1350. godine prije Krista. Osim palače, otkriveno je još nekoliko velikih građevina; masivna utvrda sa zidinama i kulama, višekatna skladišna zgrada i industrijski kompleks. Svi su bili izuzetno dobro očuvani, unatoč tome što su bili pod vodom više od 40 godina nakon što je palača poplavljena kad je brana Mosul izgrađena sredinom 1980-ih. Grad koji je ponovno pronađen “zahvaljujući” suši je prvi put otkriven 2010. godine nakon što je razina vode u regiji pala, a tek su 2019. mogli početi kopati i to pod vodstvom predsjednika Arheološke organizacije Kurdistana dr. Hasana Ahmeda Qasima, dr. Ivane Puljiz sa Sveučilišta u Freiburgu i dr. Petera Pfälznera sa Sveučilišta u Tübingenu.

PHOTOS BY: Universities of Freiburg and Tübingen, KAO / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.