ener na

Brojke jasno govore: Tehnologije čiste energije smanjile upotrebu fosilnih goriva

GREEN_300_listici_sredina

Zelena tranzicija

Iako je globalna potražnja za energijom porasla, zbog tehnologije čiste energije, prošle je godine u svijetu zabilježeno smanjeno korištenje fosilnih goriva. Prema procjeni Međunarodne agencije za energetiku, bez tehnologije čiste energije, globalne emisije ugljika u posljednjih pet godina bile bi triput veće.

Iako su emisije ugljičnog dioksida u 2023. godini dosegle rekordnu razinu, nova je analiza otkrila je da porast korištenja energije iz održivih izvora doveo do usporavanja emisija stakleničkih plinova koji su povezani s energijom.

Čak i dok je potražnja za energijom bila u porastu, širenje solarnih elektrana, vjetroelektrana i nuklearne energije prošle godine pomoglo je svijetu da izbjegne još veće korištenje fosilnih goriva. Sve veći prelazak na električna vozila, koji je zabilježen tijekom 2023., također je odigrao važnu ulogu kod smanjenja potražnje za naftom.

Prema godišnjem ažuriranju podataka, očito je da tijekom 2023. Emisije stakleničkih plinova povezane s energijom nisu tako brzo rasle kao u 2022. godini, što je ohrabrujući podatak. Kako tvrde iz Međunarodne agencije za energetiku, prijelaz na čistu energiju prošao je niz testova u posljednjih pet godina – i pokazao je svoju fleksibilnost i otpornost.

vjetroelektrane

U EU, na primjer, emisije iz proizvodnje energije pale su za gotovo 9 posto, pri čemu rast čiste energije čini polovicu toga pada. Prvi put je vjetroenergija, kao izvor energije, premašila  prirodni plin i ugljen. Upotreba ugljena za električnu energiju pala je za 27 posto, dok je korištenje prirodnog plina u padu za 15 posto.

Izvještaj IEA također ističe utjecaj vremenskih prilika – koje su postale ekstremnije zbog El Niña – na proizvodnju energije iz čistih izvora. Nedostatak vode zbog ekstremnih suša doveo je do problema s hidroenergijom, a u Indiji i Kini to se nadoknađivalo fosilnim gorivima.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.