War in Ukraine: empty shelves in supermarkets in Italy Rome, empty shelves in supermarkets, restrictions on the purchase of some basic foodstuffs applied *** War in Ukraine empty shelves in supermarkets in Italy Rome, empty shelves in supermarkets, restrictions on the purchase of some basic foodstuffs applied

Britanski supermarketi polako ukidaju ograničenja. Moći će se kupiti više od tri krastavca

GREEN_300_listici_sredina

Stabilizirala se ponuda

Iz britanskih supermarketa su poručili da se poboljšala dostupnost svježih namirnica pa se zbog toga postepeno ukidaju ograničenja.

Nakon što su brojni supermarketi uveli ograničenja za kupce na određeno svježe voće i povrće, mjere polako počinju popuštati. Tako je britanski lanac supermarketa Asda uklonio ograničenje za kupnju tri krastavca, jedne salate, brokule, cvjetače i malina po kupcu, no na snazi je i dalje ograničenje za kupnju tri rajčice i paprike po jednom kupcu, navodi Sky News.

Iz supermarketa su poručili da se poboljšala dostupnost svježih namirnica, a očekuje se da će se zalihe rajčice i paprike vratiti u normalnu u roku od nekoliko tjedana.

Morrisons je također uklonio svoje ograničenje na krastavce, ali je zadržao ograničenje za maksimalno dvije rajčice, zelenu salatu i paprike po kupcu.

Zbog klimatskih promjena slabiji urod

Podsjetimo, supermarketi su uveli ograničenja nakon upozorenja Nacionalnog sindikata poljoprivrednika (NFU) u Velikoj Britaniji da bi nekoliko linija povrća moglo biti racionirano jer se farmeri bore s visokim troškovima energije.

Neuobičajeno niske temperature noću utjecale su na sazrijevanje rajčice u Maroku u siječnju, a uzgajivači i dobavljači također su se morali boriti s jakom kišom, poplavama i otkazanim trajektima – što je sve utjecalo na količinu voća koje je stiglo u Britaniju. Na opskrbu iz drugog glavnog britanskog zimskog izvora, Španjolske, također su loše utjecale vremenske prilike.

Lokalni proizvođači također su izvijestili da su morali smanjiti korištenje staklenika zbog porasta cijena električne energije.
Osim navedenih supermarketa, i britanski Lidl bi od ponedjeljka trebao ukloniti sva uvedena ograničenja, a očekuje se da će Tesco i Aldi slijediti primjer.

‘Neka jedu repu’ 

Ministrica okoliša, Theresa Coffey, rekla je da bi britanski potrošači trebali jesti više repe umjesto uvozne hrane kada su ih pitali o nestašicama, što je dovelo do podrugljivih naslova poput: “Neka jedu repu”.

 

Nacionalni sindikat poljoprivrednika (NFU) upozorio je da bi nestašice mogle postati češće ako vlada ne osigura domaće opskrbe.

PHOTOS BY: Unsplash, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.