lefteris-kallergis-lfvXM0o8PDs-unsplash

Velika Britanija priznaje jastoge, hobotnice i rakove kao osjećajna bića. Neće ih više kuhati žive

GREEN_300_listici_sredina

Pravda zadovoljena

Novo vladino izvješće otkriva da jastozi, hobotnice i rakovi osjećaju bol, što je potaknulo Ujedinjeno Kraljevstvo da promijeni svoje zakone o dobrobiti tih životinja.

Jastozi, hobotnice, rakovi i druga morska stvorenja dobivaju novu zaštitu u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon što je vladino izvješće pokazalo da glavonošci i desetonožni rakovi imaju sposobnost osjećanja boli. Izvješće je sastavila Londonska škola ekonomije i političkih znanosti gdje su istraživači ispitali 300 znanstvenih studija kako bi utvrdili da su te životinje osjećajna bića. Zahvaljujući nalazima, morska bića će sada biti uključena u nadolazeći Zakon o dobrobiti životinja.

“Velika Britanija je oduvijek vodila u dobrobiti životinja, a naš Akcijski plan za dobrobit životinja ide još dalje postavljajući planove za uvođenje nekih od najjačih zaštita na svijetu za kućne ljubimce, stoku i divlje životinje“,rekao je ministar za dobrobit životinja Zac Goldsmith u priopćenju. “Predlog zakona o dobrobiti osjećajnih životinja daje ključno jamstvo da se dobrobit ovih životinja s pravom uzima u obzir pri izradi novih zakona. Znanost je dokazala da desetonošci i glavonošci mogu osjećati bol i stoga je jedino ispravno da su obuhvaćeni ovim vitalnim zakonodavstvom.” Izvan Ujedinjenog Kraljevstva, kuhanje živih jastoga također je ilegalno u drugim zemljama svijeta, uključujući Švicarsku, Novi Zeland i Sjedinjene Države.

Iako je smanjenje količine boli koju ova bića osjećaju kada su ubijena korak u pravom smjeru, odabir veganskih morskih plodova potpuno uklanja potrebu da se oni ubijaju. Srećom, ovaj sektor biljne prehrambene industrije eksponencijalno raste s mnogim mogućnostima dostupnim diljem svijeta. U Ujedinjenom Kraljevstvu, alternative za plodove mora su brojne, a VBites riblji fileti dostupni su kao besprijekorna zamjena za tradicionalnu ribu i pomfrit. U Europi je prehrambeni div Nestlé upravo lansirao veganske škampe na bazi konjaka pod svojom robnom markom Garden Gourmet, koja je već nudila vegansku tunu, odnosno Sensational Vuna, dostupnu u Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj i Švicarskoj.

U Hong Kongu, OmniFoods – poznat po alternativama za svinjetinu – također ulazi u veganski posao s morskim plodovima lansiranjem svoje linije OmniSeafood. Ranije ovog mjeseca, Starbucks je počeo posluživati ​​Omni Crab Cakes kao dio salate na svojih 170 lokacija u Hong Kongu, što je prvi put da je lanac kave na svom jelovniku uključio veganske plodove mora.

U SAD-u, veganska marka Good Catch proširuje prisutnost svojih biljnih proizvoda od morskih plodova, koji su napravljeni od mješavine šest mahunarki i graha. Dok su proizvodi od plodova mora Good Catch dostupni na maloprodajnim policama od 2019., ove godine, brend se probija na jelovnike restorana, uključujući tradicionalne lance orijentirane na ribu, kao što je Long John Silver’s.

Uz alternativu plodovima mora na biljnoj bazi, novi razvoj stanične akvakulture znači da se pravo meso ribe, rakova i jastoga može praviti bez potrebe za ubijanjem morskih životinja. U Singapuru, Shiok Foods uzgaja pravo meso rakova iz male količine životinjskih stanica u okolišu bogatom hranjivim tvarima (slično stakleniku). U rujnu je startup imao svoju prvu javnu degustaciju u lokalnom restoranu Kubaya gdje su gosti kušali stanične škampe u Tom Yum juhi i jastoga na bazi stanica u čipsu od jastoga — sve napravljeno bez potrebe da se živa bića ubijaju kuhanjem ili bilo kojim drugim načinom.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash, Shoik foods, Omni Foods, Starbucks / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.