270044956_714907186143200_8244884664233014662_n

Jedina obuća vrijedna raspadanja: Predstavljamo vam prve biorazgradive eko tenisice na svijetu

GREEN_300_listici_sredina

Održiva prozračna elegancija

Do sad smo već pisali o raznim ekološki osviještenim modelima cipela poput onih napravljenih od kukuruza, otpada od voća, pa čak i one koje nakon nošenja mogu postati drvo jabuke. No, Ghost tenisice tvrtke Orba prve su uistinu biorazgradive na svijetu.

Svakim danom tehnologija izrade ekološki prihvatljive odjeće i obuće sve je više u usponu pa je tako novozelandski brend eko-obuće “Orba” izradio prve biorazgradive eko tenisice na svijetu. Ovaj model tenisica koji će zainteresirati pobornike ekološki osviještenog dizajna, napravljene su da se potpuno raspadnu i razgrade na kraju svog “života”, ne ispuštajući toksine u tlo. Njima se dizajneri žele suprotstaviti globalnom problemu, a to je da milijarde cipela svake godine završe na odlagalištu otpada. Tradicionalno proizvedene cipele sadrže materijale i ljepila koji se ne razgrađuju. Potrebno im je između 40 i 1000 godina da se potpuno razgrade, stvarajući toksine i emisije ugljika, a većina komercijalno dostupne obuće sadrži visok postotak plastike i sintetike, od potplata do gornjeg dijela.

Model tenisica nazvan “Ghost” doprinos je kružnoj ekonomiji, a ove biorazgradive tenisice, potkrijepljene su znanstvenim i neovisnim revizijama kako bi odagnali svaku sumnju da se radi i tzv. greenwashingu. Iako je biorazgradiva, iz tvrtke su postavili ciljeve da njihove sve cipele u budućnosti naprave potpuno kompostabilnima. Ghost tenisice su prije nekoliko dana postale dostupne za prodaju i već potakle zanimanje među mnogim kupcima. “Pokrenuli smo naš Orba Ghost prije samo šest mjeseci, tako da je postizanje ovakvog nacionalnog i globalnog priznanja nevjerojatno uzbudljivo i potvrđuje naš pristup dizajnu i održivosti”, rekla je suosnivačica Gillian Boucher u izjavi za medije. 

Orba je svoje eko tenisice podijelila na pojedinačne kompozitne dijelove kako bi ponudila potpunu transparentnost materijala. I dok su inače potplati, tradicionalno izrađeni od gume na bazi petrokemije, potplati za ove tenisice izrađeni su od prirodne gume, rižine ljuske i kokosovog ulja. Iako je pčelinji vosak je uključen u proizvodnju, što cipele čini neprikladnim za veganske kupce, iz tvrtke tvrde kako su dostupne i alternative. Gornji dio koristi laneno platno, konoplju i koprivu, a sve su to obnovljive i regenerativne kulture koje mogu rasti bez pesticida. Podnožje je kombinacija pluta, kokosa i agave sisal. Budući da se ljepila na bazi vode svugdje koriste i zasad ih je teško zamijeniti nečim ekološki prihvatljivijim, iz tvrtke to jasno i transparentno navode, no i dalje pokušavaju pronaći alternativno rješenje za taj segment. 

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.