B0VlAMRl53p (1)

Bolt na voltima: Taksi servis planira prelazak na električna vozila

GREEN_300_listici_sredina

Fond koji će potaknuti promjene

Popularni taksi servis će u prvih šest mjeseci nadolazeće godine osigurati sredstva za prelazak na električna vozila. Flotu će prvo osvježiti električnim automobilima u Velikoj Britaniji.

Iako električni automobili u teoriji više i nisu neka novost, ali baš kao i u javnom gradskom prijevozu, takva vrsta vozila prava su rijetkost u praksi što doduše zbog cijene i ne čudi pa je svaki korak u takvu vrstu investicije hvale vrijedan. Stvar u svoje ruke odlučili su preuzeti iz tvrtke Bolt koja bi u prvih šest mjeseci nadolazeće godine trebala osigurati financijska sredstva za prelazak na električna vozila. Ovaj taksi servis koji je u Hrvatsku došao 2018. godine pod tadašnjim imenom Taxify, nalazi se na drugom mjestu po broju svojih vozila u Londonu. U Boltovom fondu za prelazak na električna vozila zasad ima 250 000 funti, s čime bi se u prvih pola godine trebalo osigurati 30 novih punktova za punjenje vozila diljem londonskih kvartova, razvijanje alata koji bi izračunavao ukupne troškove posjedovanja električnog vozila, ukidanje depozita za vozače kada kupuju novo električno vozilo te doniranje sredstava za inicijative koje podupiru održivost u Velikoj Britaniji.

“Uvjereni smo da će temelje koje je smo postavili na projektu Nulta emisija prijenosa pomoći što bržem uvođenju Boltovih vozača na električna vozila i uzbuđeni smo zbog potencijalne koristi koju bi ovo moglo imati za naše vozače, grad i stanovnike Velike Britanije”, izjavio je za britanske medije Samuel Raciti, regionalni menadžer Bolta.

Kako tvrde, taksi tarifa u budućim električnim vozilima neće se mijenjati. “Da bi Velika Britanija ispunila svoje ambicije u pogledu emisije ugljika i kvalitete zraka, potreban nam je brzi prijelaz na električna vozila. Kad usporedite uzorke vožnje, taksi godišnje prijeđe pet puta veću kilometražu od prosječnog automobila. Dakle, pomaganje taksistima da prije prijeđu na električna vozila, rješavanjem briga oko naplate troškova i praktičnosti, donosi veliku i brzu dobit u odnosu na klimatske promjene i kvalitetu zraka lokalnih vlasti”, dodao je Daniel Bentham  direktor tvrtke Ubitricity koja se bavi infrastrukturom za električna punjenja vozila.

Ovakav potez jedne taksi kompanije svakako je novost koja bi mogla potaknuti i brojne druge kompanije da slijede njihov primjer, no ono što nije novost jest činjenica da je Bolt od samog početka jedna od rijetkih tvrtki koja koristi 100% ugljično neutralne proizvode za svoje automobile. Podsjetimo, tvrtka je zastupljena svojim vozilima u više od 30 zemalja i više od 150 gradova diljem Europe. Nadamo se da će uskoro svoju flotu obogatiti električnim vozilima i u drugima zemljama pa tako i u Hrvatskoj.

PHOTOS BY: Bolt, Press, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.