Elektrische auto Luca van TU/ecomotive, een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven. Bijzonder aan dit prototype zijn de gebruikte materialen. Het chassis is een composiet met lagen vlas geïmpregneerd met oceaanplastic verstevigd door een honingraatstructuur van recycled PET. De stoelen zijn gemaakt van kokosnootvezel en paardenhaar en bekleed met een stof van recycled PET. 
foto: Bart van Overbeeke

Upoznajte Lucu, limenog ljubimca izrađenog od recikliranog otpada

GREEN_300_listici_sredina

Održiva tehnologija može biti seksi

Godišnje proizvedemo 2,1 milijardu tona otpada, a ta alarmantna činjenica potaknula je studente Tehnološkog sveučilišta u Eindhovenu da razmisle kako koristiti otpad na koristan način.

Nizozemski studenti su došli do rješenja u obliku sportskog električnog automobila imena Luca. Njegova šasija izrađena je od lana i reciklirane plastike, točnije od plastike koja se izvukla direktno iz oceana. Također, karoserija, završna obrada, prozori i unutrašnjost izrađeni su od recikliranih materijala poput PET boca, ABS-a, pa čak i od pročišćenog otpada iz domaćinstava.

Lagan i učinkovit

Luca je kompaktan automobil s dva elektromotora na stražnjim kotačima. Automobil postiže najveću brzinu od 90 kilometara na sat i domet od 222 kilometara. Osim učinkovitosti koju pruža njegov električni pogonski sklop, velik dio Lucine učinkovitosti dolazi iz njegove lagane konstrukcije. Naime, automobil teži samo 360 kilograma bez baterija. To je duplo manje od težine sličnih automobila. Osim toga, za ovaj automobil potrebno je samo 60 kg baterija, što u usporedbi sa stotinama kilograma za druge električne automobile predstavlja još jedan atribut njegovog spretnog dizajna.

 

Plastika iz oceana

Šasija automobila sastoji se od jedinstvenog sendvič panela koji su studenti razvili u suradnji s nekoliko tvrtki. Sendvič panela sastoji se od tri sloja: dva vanjska sloja izrađena od kombinacije lanenih vlakana i plastike uzete iz oceana te srednji sloj, uglavnom PET jezgra saća. Ova kombinacija osigurava da ti materijali zajedno maksimiziraju svoju snagu tako što produžuju životni vijek korištenih materijala. Primjerice, jezgra koja je izrađena od recikliranih PET boca. Budući da je PET može reciklirati samo deset puta, implementirajući ga u automobil, životni vijek može se drastično produljiti jer je ipak životni vijek deset automobila dulji od onog deset plastičnih boca.

Ostali inovativni trikovi

Karoserija automobila izrađena je od recikliranog ABS-a, tvrde plastike koja se koristi u brojnim potrošačkim proizvodima poput igračaka, televizora i kuhinjskih proizvoda. Žutu boju automobil ima zahvaljujući omotu, odnosno obojenoj foliji koja je zamijenila proces lakiranja. Ovu foliju možete ukloniti bez ostavljanja tragova. To ostavlja čistu plastiku koja omogućava vrlo jednostavno recikliranje. Bočni i stražnji prozori također su izrađeni od recikliranih materijala. Proces recikliranja daje prozorima luksuzni, crnu boju. Za unutrašnjost automobila se također koristilo puno otpadnog materijala. Na primjer, Luca ima dva vrlo udobna sjedala čiji su jastuci izrađeni od kombinacije kokosovih vlakana i preslice. Tkanina kojom su obloženi jastuci izrađena je od recikliranog PET-a, ali po izgledu i dodiru podsjeća na brušenu kožu.

Cirkularna ekonomija

Sve gore navedeno stvara sportski, održivi automobil Lucu. „Tim želi pokazati da održiva tehnologija može biti seksi, primjenjujući otpad kao vrijedan materijal u kreiranju sportskog automobila“, rekla je članica tima Lisa van Etten. Nadaju se da će svojim primjerom osvijestiti ljude i industriju o potrošnji i pridonijeti razvoju kružne ekonomije. Podsjetimo, u rujnu 2020. godine prodaja novih elektrificiranih automobila u Europi premašila je prodaju dizelskih automobila. Po svemu sudeći, na dobrom su putu.

PHOTOS BY: Bart van Overbeeke, Press, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.