Protesters stand next to riot police during a demonstration as part of the ninth day of nationwide strikes and protests against French government's pension reform, in Paris, France, March 24, 2023.  REUTERS/Nacho Doce

Bjesne prosvjedi diljem Francuske, a Macron najavljuje nove reforme za uštedu vode

GREEN_300_listici_sredina

Dočekan s neodobravanjem

Ovo je bila prva predsjednikova velika politička najava i javni izlazak nakon tjedana usredotočenih na zakon o mirovinama, koji je izazvao žestoke prosvjede diljem zemlje. S planom za vodu Macron i njegova vlada žele prijeći na druge teme.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pokušao je u četvrtak potaknuti građane da podrže plan za uštedu vode pri čemu je naglasio da trenutni prosvjedi neće zaustaviti reforme i zakon o mirovinama, javlja Reuters.

Plan za uštedu vode uključuje 50 mjera, poput popravljanja cijevi, prilagodbe načina na koji poljoprivrednici i nuklearna industrija koriste vodu te poskupljenja vode za one koji je koriste više od osnovnih potreba.

“Suočeni s promjenama svjesni smo ograničenja, moramo ih objasniti, podijeliti s građanima i učiniti da svatko bude svjestan svoje odgovornosti”, rekao je Macron.

Ovo je bila prva predsjednikova velika politička najava i javni izlazak nakon tjedana usredotočenih na zakon o mirovinama, koji je izazvao žestoke prosvjede diljem zemlje. S planom za vodu Macron i njegova vlada žele prijeći na druge teme.

‘Macron podnesi ostavku!’ 

“Prosvjeda ima, ali to ne znači da sve mora prestati”, rekao je Macron. No, u Savines-le-Lac u Alpama, gdje je održao govor, dočekale su ga skupine iznerviranih prosvjednika zbog novih reformi za mirovinu kojom se podiže dobna granicu za dvije godine.

Na jednom plakatu je pisalo “Macron podnesi ostavku!”, a na drugom “Uzmite svoju mirovinu, a ne našu.” Lokalni mediji javljaju da su uhićena dva prosvjednika.

Osim mirovine, ušteda vode također je trenutno sporna tema u Francuskoj. Naime, prošlog ljeta zabilježena je najgora suša u toj zemlji, što je automatski zaoštrilo raspravu o vodnim resursima. Točnije, tijekom nenajavljenih prosvjeda protiv izgradnje golemog rezervoara vode za navodnjavanje farmi u zapadnoj zemlji došlo je do nasilnog okršaja prosvjednika i policije. Dva su muškarca završila u komi.

Poljoprivrednici kažu da su im potrebni veliki rezervoari kako bi mogli zalijevati svoje usjeve ovog ljeta, dok ekološke grupe kažu da su te otpadne vode način na koji poljoprivrednici konfisciraju opće dobro.

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.