vincent-genevay-7_wD1Qj0B58-unsplash

Francuska ukida kratke letove: ‘Promet će biti zeleniji’

GREEN_300_listici_sredina

Održivi promet

Ova je zabrana prvi put uvedena 2021. Tada se odnosila na samo osam ruta diljem zemlje, dok je sad Europska komisija utvrdila da željezničke rute mogu prevesti istu količinu putnika kao i zrakoplovi.

Francuska uskoro ukida domaće letove na kratkim relacijama. Dobili su zeleno svjetlo od Europske komisije, koja je odobrila potez da se zabrane letovi između gradova koji su povezani putovanjem vlakom kraćim od dva i pol sata.

Riječ je promjenama koje su dio novog Zakona o klimi iz 2021. godine. Prvi ga je predložila francuska Građanska konvencija o klimi, odnosno skupština građana koji pokušavaju pronaći nove načina za smanjenje emisija ugljika u Francuskoj.

Uvođenje zabrane kratkih letova neće se ticati samo prosječnih putnika, nego i onih bogatijih. Naime, mjere će se odnositi i na sve privatne zrakoplove. Pokušaj je to da promet bude zeleniji i pravedniji za stanovništvo. Kako je rekao tamošnji ministar prometa, Clément Beaune, ne može se tolerirati da bogataši koriste privatne avione, dok javnost paralelno smanjuje troškove u borbi protiv klimatskih promjena i energetske krize.

Ova je zabrana prvi put uvedena prošle godine, ali se odnosila na samo osam ruta diljem zemlje, a sada je Europska komisija dodatno utvrdila da željezničke rute mogu prevesti istu količinu putnika kao i zrakoplovi. Još jedna odredba koja je došla s novom odlukom EU je ta da mjere ne smiju biti diskriminirajuće. Konkretnije, ne smiju utjecati na konkurenciju između zračnih prijevoznika. Također je navedeno da ograničenja ne bi trebala biti restriktivnija nego što je potrebno za rješavanje problema.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.