256725530_3161495527404250_318139256309479207_n

Biljana Borzan najavila: ‘Zrak u vrećicama čipsa odlazi u povijest, neće prodavati zrak’

GREEN_300_listici_sredina

'Više plastike nego proizvoda'

"Vrećice od čipsa pune zraka, ambalaža u kojoj je više plastike nego proizvoda, velike kutije, a malo sadržaja, sve će to otići u povijest", najavila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan u priopćenju za javnost.

U Europskom parlamentu Biljana Borzan je predstavila Direktivu o pakiranjima koja se odnosi na ambalažu čiji je isključivi cilj zavarati potrošača oko količine samog proizvoda poput nepotrebnih slojeva ambalaže ili lažnog dna.

“Čak 73 posto građana EU kaže da su bili zavarani velikom ambalažom proizvoda. Naime, premda na proizvodu piše količina, potrošači nerijetko “odokativno” procjene količinu sadržaja, a kad dođu kući, neugodno se iznenade. Dobivam jako puno upita građana za proizvode poput čipsa, pahuljica, pa čak i proizvode koji dolaze u bocama”, istaknula je Biljana Borzan.

Nepotrebna plastika

“Zabranjujemo pakiranja čija je svrha zavarati potrošače o volumenu proizvoda, bilo da se radi o nepotrebnim slojevima, 9lažnom dnu, ili drugim vrstama pakiranja. Naime, kada kupujemo nešto, tek kada dođemo kući, shvatimo da smo bili pod krivim dojmom što zapravo kupujemo, a tada je prekasno. Ovim zakonom ćemo problem srezati u korijenu, te omogućiti građanima da dobiju najbolje za svoj novac”, najavila je.

Inače, prosječan stanovnik EU baci oko 188.7 kg ambalažnog otpada, a u Hrvatskoj se baci oko 75 kilograma, od toga se samo manji dio reciklira.

Situaciju s polupraznom ambalažom doživljavaju i mnogi u Hrvatskoj. Ovime će se zaštititi potrošači, ali i očuvati okoliš, ističe europarlamentarka.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.