paul-green-gOHfFgwyDNM-unsplash

Ako dnevno vozite ovaj bicikl smanjujete rizik od srčanog udara za 40 posto!

GREEN_300_listici_sredina

Potvrdilo novo istraživanje

Znanstvenici koji su radili na istraživanju istaknuli su kako su i sami iznenađeni koliko daleko sežu otkrivene zdravstvene koristi vožnje e-bicikala.

Svakodnevna vožnja električnog bicikla smanjuje rizik od srčanog udara za čak 40 posto! Pokazala je to nova studija njemačkih znanstvenika s Medicinskog fakulteta u Hannoveru.

Osim smanjenja rizika od srčanog udara, redovita vožnja električnim biciklom smanjuje i pretilost, povišeni krvni tlak i visoke razine kolesterola.
Istraživanje je provedeno na 1250 ljudi koji voze električne bicikle i 629 vozača običnih bicikala u periodu od 2017. i 2020. godine.

Uz spomenute, glavni rezultati istraživanja su da svakodnevna vožnja električnim biciklom na relaciji od 12 do 15 kilometara doprinosi smanjenju rizika od masne jetre, šansu za razvojem demencije i Alzheimerove bolesti te smanjenje razine kolesterola i razvoja raka za čak 30 posto!

Suprotno predrasudama 

“U našoj studiji analizirali smo 58 833 vožnje električnim i konvencionalnim biciklima te mjerili otkucaje srca biciklista i brzinu kretanja. Za razliku od drugih velikih studija o dobrobitima korištenja e-bicikala, prvi put smo prikupljali stvarna mjerenja, a ne samo anketirali bicikliste“, objasnio je Uwe Tegtbur, voditelj istraživanja i ravnatelj Klinike za rehabilitaciju i sportsku medicinu.

Pri tome je istaknuo kako je i sam iznenađen koliko daleko sežu otkrivene zdravstvene koristi vožnje e-bicikala.

Istraživanje je ujedno pokazalo da, suprotno većini predrasuda, podatci pokazuju da su mišići i kardiovaskularni sustav gotovo jednako opterećeni prilikom voženje električnim i običnim biciklom.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.