jan-kopriva-weBdEIOZjF4-unsplash

Europski parlament predlaže strože mjere za uštedu energije

GREEN_300_listici_sredina

Europska tranzicija na obnovljive izvore energije

Glavni pregovarač Europskog parlamenta (EP) predložio je strože mjere EU-a za smanjenje potrošnje energije u ovom desetljeću, dodajući da će te mjere pomoći smanjiti ovisnost Europe o uvoznim fosilnim gorivima i smanjiti račune za energiju.

Kreatori politika EU-a raspravljaju o uvođenju velikog paketa zakona za smanjenje emisija stakleničkih plinova u ovom desetljeću. Paket bi uključivao i ciljeve za smanjenje potrošnje energije, posebice fosilnih goriva, obnovom zgrada.

Smanjenje potrošnje energije, poznato kao „energetska učinkovitost“, ključno je za postizanje ciljeva EU-a vezanih uz klimatske promjene. Njezin politički utjecaj porastao je nakon što je došlo do povećanja cijena plina i zabrinutosti zbog poremećaja u opskrbi energijom nakon što je Rusija, najveći europski dobavljač plina, napala Ukrajinu.

„Moramo učiniti sve što možemo da smanjimo ovisnost o uvozu fosilnih goriva“, rekao je danski zastupnik Niels Fuglsang koji priprema nacrt stajališta EP-a o tom zakonu. Prijedlog mora proći kroz nekoliko mjeseci pregovora između EP-a i država članica EU-a, a da bi bio usvojen, većina obje strane ga mora odobriti.

Europska komisija, čija je zadaća izrada nacrta o politikama EU-a, predložila je da EU smanji konačnu potrošnju energije 23% do 2030., u odnosu na predviđene razine. Fuglsangov prijedlog podiže to na 43% te dodaje obvezujuće ciljeve za pojedine zemlje. Povećava se na 2% – u usporedi s 1,5% u prijedlogu EK-a – što je cilj za zemlje da smanje potrošnju energije svake godine od 2024.

„Energetska učinkovitost je odgovor na nekoliko kriza s kojima se borimo. Klimatsku krizu, ali ujedno i energetsko siromaštvo,“ rekao je. Iako izolacija zgrada ili pretvaranje industrijskih procesa u manje energetski intenzivne mogu uštedjeti novac kada se gleda duži period, takva ulaganja imaju visoke početne troškove. EU je zbog toga pozvala zemlje da ulaganja financiraju iz fonda za oporavak od krize uzrokovane pandemijom, koji iznosi 800 milijardi eura.

Fuglsang je također rekao da vlade moraju pokrenuti fondove za energetsku učinkovitost, koji bi ujedno bili usmjereni na siromašnija kućanstva. Zbog skoka cijena energije većina zemalja EU-a uvela je izvanredne porezne olakšice kako bi građanima smanjili račune, ali do sada je samo nekolicina odgovorila programima za energetsku učinkovitost. Komisija će idući tjedan predstaviti mjere za potporu takvim ulaganjima i ubrzanje provedne projekata obnovljivih izvora energije.

Izvor: hina.okoliš

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.