pexels-porapak-apichodilok-346885

Klima preoblikuje naš krajolik: U informativnom videu saznajemo kako će Europa izgledati 2050. godine

GREEN_300_listici_sredina

Prilagodba klimatskim promjenama je neizbježna

Na temelju najnovijih znanstvenih istraživanja izrađen je informativni video o tome kako će klima promijeniti naš krajolik.

Film „Kakva će biti klima u Europi 2050. godine?“ nastao je u okviru europskog projekta European Climate Prediction system (EUCP) s ciljem informiranja šire javnosti o tome koje se klimatske promjene očekuju u Europi 2050. godine. EUCP je istraživački projekt koji pruža informacije o klimatskim promjenama, a razvija i najsuvremenije pristupe korištenju klimatskih predviđanja i projekcija, kao i pružanje novih klimatskih simulacija koje nikada prije nisu bile uvedene na europskoj razini. Time se postavljaju temelji za budući regionalni sustav predviđanja klime za Europu.

Porast prosječne temperature Zemlje posljedica je stakleničkih plinova koji se emitiraju u zrak ponajviše zbog industrije, prometa i poljoprivrede. U cijelom svijetu nastoji se postići nulta stopa emisije ugljikovog dioksida u narednim desetljećima kako bi se minimizirale posljedice klimatskih promjena. Brzina kojom se klima na Zemlji mijenja nije još zabilježena, a neke njezine posljedice su elementarne nepogode poput suše, toplinskih valova, poplava i požara, a porastom temperature očekuje se da će se povećavati i njihova učestalost.

Hrvatska je zemlja koja uz Češku i Mađarsku spada u tri zemlje Europe za koje se očekuje da će pretrpjeti najveće štete od ekstremnih klimatskih i vremenskih događaja u odnosu na BDP. Posebno je ugroženo područje oko Sredozemnog mora koje se snažnije zagrijava u odnosu na ostatak europskog kontinenta.

Klima će preoblikovati naše krajolike i stilove života u nadolazećim desetljećima, a nova znanstvena istraživanja nam omogućuju da bolje predvidimo na koji način se ljudska društva mogu i trebaju prilagoditi ovoj djelomično neizbježnoj klimatskoj promjeni.

Ovaj informativni film objavljen je na Youtube kanalu Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je zahvaljujući hrvatskim znanstvenicima preveden na hrvatski jezik. U izradi i pripremi ovog filma sudjelovali su hrvatski znanstvenici prof. dr. sc. Danijel Belušić (Geofizički odsjek PMF-a), doc. dr. sc. Nikolina Ban (Sveučilište u Innsbrucku) te dr. sc. Ivan Güttler i Sarah Ivušić (DHMZ).

PHOTOS BY: Youtube, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.