element5-digital-OyCl7Y4y0Bk-unsplash (1)

I dok se kod nas raspravlja oko uvođenja građanskog odgoja, praški đaci uče kako smanjiti otpad od hrane

GREEN_300_listici_sredina

Edukacija počinje od malih nogu

Dobre navike stječu se od malih nogu, a time se povode i u Češkoj gdje uskoro osnovnoškolci dobivaju predmet na kojem će biti educirani o tome kako smanjiti, odnosno spriječiti bacanje hrane.

Da o održivim i zdravim navikama treba učiti od malih nogu, znaju to u Češkoj gdje je nedavno predstavljen projekt “Smart Food Project” kojem je cilj osnovnoškolce u Pragu naučiti kako smanjiti bacanje hrane. Riječ je o prvom takvom projektu ne samo u Češkoj, već i općenito u Europskoj uniji. U priopćenju za javnost, zamjenik gradonačelnika Praga Petr Hlubuček osvrnuo se na potrebu poboljšanja znanja građana o bacanju hrane, ističući da je istraživanje Sveučilišta Mendel u Brnu pokazalo da prosječna osoba u Brnu svake godine baci oko 33 kilograma hrane, a svima su i od ranije dobro poznati rezultati istraživanja da primjerice u Hrvatskoj pola otpada čini hrana. Treba dodati kao i Europski parlament trenutno poduzima mjere oko mijenjanja politike vezane za rokove trajanja.

Hlubuček je istaknuo da je prevencija otpada jedan od ključnih prioriteta glavnog grada i da se to ne može postići bez edukacije mlađih naraštaja. Za poučavanje ovog novog i prijeko potrebnog predmeta, praške osnovne škole koristit će suvremene metode i materijale za učenje. Točnije, interaktivni materijali bit će dostupni na Futurebooks: novoj multimedijskoj platformi koju je razvio Pedagoški fakultet na Karlovom sveučilištu. “Interaktivni mediji za učenje uključivat će, osim tekstova i pratećih multimedijskih sadržaja kao što su fotografije, animacije i video zapisi, elemente koji će održati zainteresiranost učenika za nastavni plan i program. Publikacije neće služiti samo za pasivno prenošenje informacija, već će naprotiv, aktivno uključiti učenike u proces učenja kroz poučavanje, zadatke, vježbe, interaktivne grafikone i animacije”, izjavio je koautor Smart Food-a i portala Futurebooks Igor Červený.

Obrazovni program Smart Food pokrivat će sva područja koja se odnose na bacanje hrane, od kupnje i obrade do skladištenja i konzumiranja. Na taj se način glavni grad nada da će promijeniti dječje obrasce i pomoći im, a zauzvrat njima i njihovim obiteljima proširiti vidike u vidu donošenja ekološki prihvatljivijih odluka. Materijali za projekt bit će razvijeni do kraja 2022. godine. Zatim će biti distribuirani u 5 osnovnih škola koje će testirati program 2023. godine. Ako se ovaj pilot projekt pokaže uspješnim, njegovi se kreatori nadaju da će proširiti projekt na sve češke osnovne škole. 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.