Potočarka je dobila najvišu ocjenu prema CDC indexu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, a prema američkom Nacionalnom institutu za rak (NCI) pomaže u obnovi oštećenih stanica.
Nadalje, prema Indeksu agregatne gustoće hranjivih tvari (ANDI) potočarka je ostvarila 1000 od 1000 bodova, što ju čini savršenom biljkom. Potvrđeno je i da sadrži više vitamina C od naranči i limuna, a dodatan plus je što 100 grama potočarke ima tek 11 kalorija.
Sadrži antioksidanse beta karoten, zeaksantin i lutein. Niske razine ovih karotenoida povezuju se s bolestima srca i visokim krvnim tlakom. S druge pak strane, studije su pokazale da visoke razine karotenoida ne samo da štite od razvoja bolesti srca, već i smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara.
Stoljećima se koristi
Riječ je o zeljastoj biljci iz porodice kupusnjača, a koja je stoljećima poznata po brojnim blagodatima. Primjerice, otac medicine Hipokrat potočarku je prepisivao za liječenje zubobolje, ali i plućne bolesti te promuklost.
Egipćanima je služila kao sredstvo za vraćanje energije, toliko važno da su ju egipatski faraoni davali svojim robovima kako bi održali snagu.
Osim Grka i Egipćana, potočarku su koristili i Rimljani, vjerujući da će im napitak od ove biljke pomoći u donošenju važnih odluka.
Porijeklo potočarke je Euroazija, ali danas je široko rasprostranjena.