mariwala-080

Zelena arhitektura: Pogledajte ovu kuću od recikliranih građevinskih materijala

GREEN_300_listici_sredina

Prilikom gradnje ni jedno stablo nije stradalo

Smještena u obalnom gradu Alibaug, u blizini Mumbaija, ova kuća je izgrađena oko postojećih stabala i biljaka kako bi se izbjeglo njihovo uklanjanje. Drveće koje okružuje dom, zamagljujući granice između vanjskog i zatvorenog prostora. 

“Kuću betonskih eksperimenata” dizajnirala je arhitektica Samira Rathod. “Klijenti nerijetko oklijevaju eksperimentirati s novim idejama i materijalima za svoj dom, ali ne i vlasnik ove kuće koji shvaća da su okoliš i briga o njemu imperativ”, kaže za Archdaily. Zidovi i konstrukcije postavljeni su tako da postanu skulpturalni elementi. Minimalistički dizajn interijera podsjeća na studio, s jednom spavaćom sobom za stanare i dodatne dvije spavaće sobe za goste koje se nalaze u drugoj zgradi izvan kuće.

Kuća je izgrađena u potpunosti od betona, a zidovi debljine od 450 mm do 1000 mm osiguravaju izolaciju i održavaju prostor hladnim. Osim toga, debljina zidova pruža dodatan prostor za skladištenje stvari te omogućavaju protok zraka koji dodatno rashlađuje kuću. Za izradu betona koristili su se reciklirani materijali, poput kameni krhotina, slomljene cigle i velikih komada otpadnog kamena. 

Prilikom gradnje eksperimentiralo se s različitim gotovim teksturama u cijelom prostoru. Primjerice, dio kuće za goste ukrašen je ružičasto plavim betonom, obojenim prahom od opeke. Slično, podovi su formirani od recikliranih kamenih komada izlivenih u betonski teraco. Osim toga, crni, bijeli i ružičasti mramor posebno naglašavaju dizajn poda. 

PHOTOS BY: Samira Rathod Design Atelier / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.