Bogata vitaminima i antioksidansima, bundeva se lako kombinira u svim jelima, od juha do deserata, pa je s pravom zovemo “kraljicom jeseni”. Osim toga, nosi i glavnu ulogu u dekoriranju interijera, kao i u ukrašavanju domova za Noć vještica.
Jednostavno, od narančaste bundeve se u ove sive i hladne dane ne može pobjeći.
Tome u prilog ide i ultimativni jesenski trend – pumpkin spice latte. Idealni napitak za hladnije dane vrlo je jednostavno napraviti i kod kuće. Ako ste već izdubili svoju Halloween bundevu, ostatke od rezbarenja pretvorite u pire…i već ste na pola puta ka gotovoj bundevastoj kavi.
O čemu se radi?
Radi se o kavi obogaćenoj mješavinom začina koja sadrži muškatni oraščić, cimet, đumbir i klinčić. Za pripremu jedne šalice ove ukusne kave trebat će vam 10 minuta, a jednom kad probate ovu neobičnu aromatičnu kavu, shvatit ćete zašto je postala apsolutna senzacija diljem svijeta.
Sastojci:
- šalica skuhane kave
- šalica biljnog mlijeka
- 3 žlice pirea od bundeve
- 1 žlica smeđeg šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- pola žličice mješavine začina (cimet, đumbir, muškatni oraščić, klinčić)
biljni šlag
Priprema:
Oguljenu bundevu nasjeckajte na komadiće i kuhajte sve dok ne omekani. Ocijedite je i zgnječite u pire, a ako vam je lakše možete je ubaciti u blender. U loncu zagrijte mlijeko, dodajte pire, začine, ekstrakt vanilije, šećer i miješajte dok se ne zapjeni. Vruće mlijeko ulijte u kavu, na vrh stavite šlag i začinite s mješavinom začina.
Nama je ovaj napitak drag i jer je “green”. Kad god radimo juhicu ili popečke od bundeve, od ostataka bundevinog mesa napravimo pire koji stoji u hladnjaku i svakodnevno ga koristimo za ovaj sjajni jesenski latte. Zero waste – check!