226206437_845679565951257_4656844727068714851_n

PHILIPS DONOSI

Uživajte u omiljenom jutarnjem napitku bez imalo grižnje savjesti!

GREEN_300_listici_sredina

Kava dobra za vas i za okoliš

Za mnoge ljude prelazak na rad kod kuće zahtijevao je određene prilagodbe – ulaganje u bolju opremu za Zoom pozive, povećanje brzine kućnog Wi-Fija, planiranje dnevnih obroka i naravno pripremanje najdraže kave. Sada kada se sve više vraćamo u urede, ponovno trebamo uvoditi promjene u svakodnevnom životu, ali ono što može ostati konstanta je omiljeni topli napitak s kojim ćete započeti svako jutro...

Za mnoge je šalica dobre kave dio jutarnjeg rituala, ali dio rituala postalo je i bacanje plastičnih kapsula u smeće. U 2019. godini bačeno je više od 50 milijardi jednokratnih kapsula kave, što iznosi više od 400 milijuna kilograma otpada. U današnjem svijetu skloni smo naglašavati praktičnost više nego išta drugo. Čini se da uvijek tražimo brzo rješenje, pa ni ne čudi što se i za pripremu kave traži upravo to. To je dovelo do toga da je uporaba kapsula za kavu postala jedna od najrazornijih svakodnevnih praksi. Ova “mala pogodnost” zadaje okolišu “ogromnu glavobolju” jer milijuni kapsula sada završavaju na odlagalištima, a tamo će i ostati stotinama godina. U svakom slučaju, raste zabrinutost zbog utjecaja ovog praktičnog načina pripreme kave.

Međutim, ne morate se oslanjati na kapsule koje je teško reciklirati. Svoju “budilicu u šalici” možete pripremiti kod kuće koristeći aparat za kavu koji svakom šalicom iznova melje zrnca. Bilo da ste se probudili na lijevu nogu ili ste u žurbi, s kavom iz aparata ne možete pogriješiti. U aparat ubacite zrna kave i vodu, odaberete jedan od mnogobrojnih napitaka – od glatkog espressa do pjenastog cappuccina, pritisnite gumb i pričekate kavu prelivenu svilenkasto glatkim slojem mliječne pjene. Osim što s ovakvim aparatima ne koristite kapsule, smanjujete i potrebu da putem do posla uzmete kavu u jednokratnoj čaši čime također pridonosite stvaranju otpada.

Vaš jutarnji ritual može biti potpuno zero-waste ako iskoristite talog od kave. Kada se koristi ispravno, talog kave može biti odličan dodatak vašemu vrtu. Mnogi ga vrtlari smatraju sigurnim, prirodnim i učinkovitim načinom poticanja rasta biljaka bez upotrebe jakih kemikalija i pesticida. Iskoristite talog ako želite potaknuti rast cvijeća i bobičastoga voća ili pak izbjeći pojavljivanje puževa. Koristite ga i za kompost jer se zahvaljujući njemu povećava razina dušika u tlu. Određeni spojevi u kavi poput kofeina i diterpena otrovni su za insekte. Dakle, talog kave možete koristiti i za odbijanje buba. Kako otjerati komarce ljeti? Talog stavite na male tanjuriće koje ćete postaviti na par mjesta oko vas.

Drvenom namještaju vratite mladost. Pomoću štapića za uši ili blazinice nanesite talog od kave na ogrebotine na drvenom namještaju i ostavite pet do deset minuta, a zatim obrišite pamučnom krpom. Ogrebotine će biti manje vidljive. Talog kave izuzetno je djelotvoran zbog fine zrnate teksture pa možete napraviti i piling – s dodatkom meda ili bez. Osim toga, utapkajte malo taloga na podočnjake i ostavite da odstoji. Kofein u talogu će učiniti da izgledate budnije i osvježeno.

Najbolje vrijeme da preispitate način na koji pripremati omiljeni crni napitak je za Svjetski dan kave 1. listopada. Aparatom poput Philips 5400 LatteGo bez grižnje savjesti uživajte u omiljenom jutarnjem napitku. Kao i oni što koriste kapsule, brz je i jednostavan za korištenje čime ne gubite na vremenu kada se ujutro spremate za posao, a najveću razliku osjetit ćete u kvaliteti kave, a i primijetit ćete koliko manje otpada stvarate. Znamo koliko vam je bitan jutarnji ritual, ali nemojte zbog njega na Zemlju ostavljati gotovo neizbrisive štetne posljedice.

PHOTOS BY: Philips, Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.