Domaća gastro blogerica izdala novu kuharicu s kojom ćete kuhati drugačije!

Intervju s Nastasjom Chiarom Petrić

Nastasja Chiara Petrić, mnogima poznata po Instagram profilu Chiarin tanjurić, izdala je prvu samostalnu kuharicu koja je namijenjena svima!

Nastasja Chiara Petrić zapela je za oko javnosti prije deset godina kao simpatična natjecateljica kulinarskog showa Masterchef, a njezina ljubav prema kuhanju danas je još jača. U međuvremenu je postala gastro blogerica iza popularnog bloga i Instagram profila Chiarin tanjurić gdje nesebično dijeli svoja znanja, recepte, iskustva, ali i savjete roditeljima koji žele zdravije hraniti svoju djecu. Chiara je sada izdala svoju prvu samostalnu kuharicu “Kuhaj drugačije” koja je nastala u suradnji s dm-om. Na više od 100 stranica možete pronaći 50 inspirativnih recepata za svakodnevna jela na malo drugačiji način. Namijenjena je za svakoga – gurmane, početnike, roditelje koji vole zdravi život, ali i njihovu djecu. Nas je najviše oduševilo kada smo saznali da se među receptima nalaze i oni koji će nam pomoći da iskoristimo ostatke hrane za pripremu sasvim novih delicija!
Chiara nam je otkrila što se točno nalazi u njezinoj kuharici, po čemu se ona razlikuje od drugih, na kojim još projektima radi te koji su planovi za budućnost.

Recite nam malo više o vašoj novoj kuharici? Kakve recepte možemo očekivati?

Kuharica je bila, po meni, zaista logičan slijed svega što radim, pa sam tako sve ono što promoviram i online putem svojeg profila Chiarin tanjurić htjela staviti na papir. Za fotke je zaslužna divna Matejka Buča “Like Chocolate” koja je uspjela dočarati šarenilo mojih jela. I upravo im je to prednost. Sva moja jela raznolika su, šarena i drugačija, jer mi je cilj potaknuti ljude da se malo odmaknu od svojih klasičnih jela i isprobaju nešto novo. Recepti su zaista svi vrlo jednostavni, te služe i kao inspiracija pa puno ljudi koristi kuharicu kao izvor ideja za svoje tjedne obroke.

Na svom Instagram profilu dijelite razne recepte s mnogobrojnim pratiteljima. Budući da je danas  gotovo sve “online“, kako ste se odlučili na izdavanje kuharice? Je li to bila oduvijek neka želja koja je čekala dan kada će se ispuniti?

Mi doma smo u najmanju ruku ovisnici o kuharicama i knjigama o gastronomiji i zaista imamo jako veliku kolekciju doma. U prosjeku si kupimo jednu kuharicu mjesečno, pa je vrlo lako iz toga zaključiti zašto sam oduvijek htjela imati i svoju. Zaista ih obožavam. Pa mogu slobodno reći da je ova tek prva u nizu i veselim se svim budućim kuharicama jednako.

Koja je bila vaša misao vodilja pri kreiranju kuharice? Mislite li da se ipak recepti u kuharicama razlikuju od onih online? Imaju li tiskane kuharice i dalje neku posebnu čar?

Bez obzira na to što je sve online, ipak velika većina voli primiti tiskani oblik recepata u ruke. Sigurno da je online više toga, brzo nađeš što ti treba, ali kuharice zaista imaju posebnu čar. Ono što sam htjela sa svojom napraviti da na prvi pogled pokažem je li recept po vašem ukusu ili nije, pa je tako svaki recept označen na poseban način i dijeli se na recepte bez glutena, bez laktoze, bez mesa ili ribe, prilagođen sportašima i je li jednostavan za pripremu. Osim toga, velika većina recepata se može vrlo lako promijeniti u ono što vama treba. To je moj stil kreiranja recepata.

Primijetila sam da puno žena zanima kako djecu “prebaciti” na zdravu prehranu. Kako je to vama uspjelo? Jeste li vi oduvijek bili pobornik takve prehrane pa su jednostavno učili po vašem primjeru ili je to zahtijevalo malo više truda?

Svakako sve vezano uz djecu zahtjeva više truda. Ali najviše je izazov promijeniti sebe. Djeca su prirodna, svoja, a mi smo već izgrađeni i nije nam se lako promijeniti. Tako je i s prehranom. Ako imaš loše navike, moraš jako puno učiti da to popraviš ili da otkriješ što tebi najviše odgovara. S djecom imamo odgovornost bolje i kvalitetnije prehrane pa u tom periodu puno roditelja krene s velikim promjenama po pitanju prehrane. Moja je prednost što se profesionalno bavim kuhanjem pa su mi neke stvari bile lakše nego drugima i zato sam odlučila pokrenuti Chiarin tanjurić. Da i drugima približim ovakav način prehrane – opušten i šaren.

S obzirom na to da pazite na zdravu prehranu, prelijeva li se zdrav način života i u druge kategorije poput kupnje, održivog načina življenja a i slično? Imate li neke “zelene” navike?

Definitivno imam i to sam isto morala sama naučiti. Drago mi je da moja djeca uče skupa sa mnom i da će u odrasloj dobi imati bolje navike već u startu. Odvajam otpad, nosim platnene vrećice u kupnju, nosim i one male vrećice za voće i povrće, izbacila sam plastične boce za vodu, trudim se uvijek maksimalno iskoristiti i ambalaže i hranu koja ostane. Nisam sve kompletno promijenila jer je to zaista nekad zahtjevno, ali trudim se maksimalno.

Danas je sve popularniji “zero waste” pokret. Trudite li se iskoristiti sve namirnice u svom domu kako one ne bi završile u otpadu? Postoji li možda recept u kuharici uz pomoću kojeg možemo pripremiti jelo koristeći ostatke hrane nekog prethodnog obroka?

Obožavam taj pokret i potičem svoje pratitelje da pripaze na to. Kod nas doma se vrlo malo hrane baca, kupujem svjesno i savjesno, isto tako i kuham. I često ostatke iskoristim ili promijenim u nešto drugo. Štoviše, neki od mojih boljih recepata su od ostataka hrane. To mi je nekad najveća inspiracija. U kuharici je međuostalim i jedan takav recept (ima ih više) koji pokazuje kako se može iskoristiti meso koje je ostalo na kostima za kuhanje juhe. Pretvoreno u fantastičnu paštetu s tahinijem.

Recite nam malo više o projektu “Znam više, jedem bolje”. Koji je njegov cilj?

Cilj je informirati ljude o prehrani i svemu povezanom s njom. Kako utječe na nas, koji su mitovi, kako promijeniti neke dosadašnje navike, kako prepoznati što nam smeta, a sve to od strane stručnjaka u području: liječnici, psiholozi, nutricionisti, te isto tako ljudi koji vlastitim iskustvom mogu pomoći drugima. Pa tako mogu reći da i iz svojeg iskustva mogu drugima pomoći i barem malo olakšati život od svakodnevnih briga.

Primjećujete li da ljudi danas žele znati odakle dolazi hrana koja se nalazi na njihovom tanjuru? Jesu li i Hrvati postali svjesniji prednosti domaćih organskih proizvoda?

Rekla bih da jesu, ali nisam sigurna za prosjek jer sam okružena ljudima koji paze na podrijetlo namirnica, pa mi se možda samo prividno čini da to svi rade. Tako da ne znam za statistiku, ali znam koja je moja uloga u tome. Osvijestiti ljude kakvu hranu kupuju i jedu, da čitaju deklaracije, da paze na sezonu i daju prednost takvoj hrani, da jedu sve što vole, ali nauče pronaći balans.

Na Instagram profilu često promovirate domaće OPG-ove, kreativce i druge proizvođače. Trudite li se i vi kupovati domaće?

Apsolutno. To mi je i najveća motivacija kad vidim koliko se proizvođača trudi za nas napraviti odličan proizvod. Podrška je uzajamna, mi njima pomognemo da rade i žive normalno, a oni nama kvalitetom svojih proizvoda daju zdravlje. I to je izbor kojeg svatko od nas ima.

Koji su vam planovi za budućnost? Možemo li očekivati još kuharica?

Naravno! Štoviše, jako me veseli pisanje recepata i ovo je tek prva u nizu. Jedva čekam otkriti svima nove ideje, ali već vam unaprijed mogu reći da će iduća kuharica biti potpuno dječja, jer vjerujem da se tako nešto od mene pomalo i očekuje. A mene iznimno veseli!

Kuharicu možete nabaviti u svim dm poslovnicama, uz kupnju održivih proizvoda u vrijednosti od minimalno 200 kuna.

PHOTOS BY: Matejka Buča, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.