oprašivači u vrtu_naslovna

Za bolji urod u vrtu, njih ugostite: 8 trikova kojima ćete privući pčele, bumbare, osice i leptire

GREEN_300_listici_sredina

Pozovite ih u svoj vrt

Što više po vašem vrtu bude zujalo pčelica, bumbara, osa, leptira, i ostalih oprašivača, urod će vam biti bogatiji. Ovih 8 trikova pomoći će vam da budete dobar domaćin korisnim, vrtnim zujalicama.

Bez oprašivača, ne možete očekivati da će vaš urod u vrtu biti dobar. I baš zato ako u svojoj blizini imate pčelara, budite sretni jer njegove će pčelice navratiti i do vas. No u oprašivanju su učinkovite i divlje pčelica, ali i bumbari, ose, čak i leptiri.

Što se više oprašivača nađe u vašem vrtu, urod će biti bolji, a vi ćete biti zadovoljniji.

Stoga, donosimo vam 8 trikova kojima u svoj vrt možete privući oprašivače.

Odvojite dio za divlji vrt

Umjesto da se opsesivno brinete o savršeno uređenim travnjacima i cvjetnim gredicama, stvorite stanište za divlji svijet tako da dopustite da raste prirodno zelenilo. Pustite da raste travnjak, uključujući djetelinu koja je potrebna pčelama. Ostavite divlje prostora za divlje cvijeće i razne vrste trava.

Za pčele i bumbare, odaberite lokalne biljke

Lokalne biljke najbolje odgovaraju potrebama oprašivača na vašem području stoga neka one prevladavaju u okolici vašega vrta. Ako želite da vas posjete pčele, privući ćete ih kaduljom, plamenkom, vučikom, zijevalicama i slično. S druge strane bumbari, koji su najbolji oprašivači rajčice, i kojima trebaju velike podloge za slijetanje, bit će sretni ako za njih posadite koji suncokret. Divlje pčele, koje su manje, trebajumanje cvjetove, pa će ih privući origano ili zlatica, malina, pa čak i ukrasne trave.

Posadite raznoliko cvijeće

Odaberite cvijeće različitih oblika i boja koje cvatu od ranoga proljeća do kasne jeseni. Možete ih  grupirati kako bi oprašivačima bilo lakše da ih pronađu.

Izbjegavajte pesticide

Pesticidi su iznimno štetni za oprašivače  jer dospijevaju u cijelu biljku, uključujući pelud i nektar. Stoga, izbjegavajte upotrebu pesticida u svome vrtu i potaknite susjede da slijede vaš primjer.

Uzmite biljke koje su sigurne za oprašivače

Budite oprezni prilikom kupovine biljaka u vrtnim trgovinama jer mnoge od njih mogu biti tretirane pesticidima. Podržite manje rasadnike koji se specijaliziraju za organsko vrtlarenje i banke autohtonoga sjemena.

Za leptire mliječ, jorgovan ili lavanda

Ako želite da leptiri monarhi budu gosti u vašem vrtu, posadite mliječ ili, kako je neki nazivaju, mlječiku. Mlječika je idealan izvor hrane za ličinke leptira monarha, ali je također je odličan izvor nektara za mnoge druge vrste leptira i pčela. Ostale biljke koje leptiri vole uključuju i neven, jorgovan, lavandu, verbenu, kadifu, ciniji i slično cvijeće.

Pobrinite se za vodu

Postavljanje plitkih bazena ili posuda s vodom može privući oprašivače, posebno ako živite u sušnoj klimi ili ako na travi nema puno jutarnje rose. Ako već imate vodu za ptice ili perad, to je dovoljno. Stavite kamenčiće ili stijene kao “otočiće” u posudu kako biste spriječili utapanje oprašivača, posebno malih pčela.

Omogućite im stanište

Ne morate uvijek ukloniti oboreno drveće ili odrezano granje. Ne opterećujte se estetikom previše jer tako ćete pomoći divljim pčelicama. Srušeno drveće je za njih potencijalno gnijezdo! Bušite rupe u mrtvome drvu, izgradite gnijezdne blokove ili jednostavno kupite gotovu kutiju za pčele.

 

PHOTOS BY: Green.hr/Pexeles/Guliver Image / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.