art-rachen-Asj5DFw8UAw-unsplash

Pčelar objasnio kako razlikovati pravi med od lažnog: Na ovo posebno obratite pozornost

GREEN_300_listici_sredina

Ni lokalne tržnice nisu garancija

Kupovina na lokalnim tržnicama također ne mora biti garancija kvalitete meda, a čisti med mora imati glatku teksturu bez grudica i bez oštrih kristala.

Nakon prijedloga izmjene direktive o medu, glavnog propisa koji uređuje prodaju te namirnice u Europi, domaći pčelari bit će u boljem položaju. Naime, na taj će se način suziti prostor za prevare i nepoštene konkurencije.

Kako je pokazalo najnovije istraživanje tržišnih inspekcija u EU, čak 43 posto uzoraka meda uzetih u europskim supermarketima u 2021. i 2022. godini, sadržavaju šećerni sirup. Riječ je o velikom povećanju količine patvorina jer je 2017. udio proizvoda koji sadržavaju taj ilegalni dodatak bio 14 posto.

Kako dalje navodi N1, od 123 strane tvrtke koje izvoze med na tržište EU, kod njih 70 pronađeni su proizvodi koji su sadržavali šećerni sirup. Najviše tih uvoznika, njih 20, je iz Kine, dok su ostali iz Ukrajine, Argentine, Brazila, Meksika i Turske.

Pazite na kristalizaciju 

Pčelar i član udruge Pčelarstvo online, Antun Karlović, istaknuo je da je teško prepoznati pravi med u odnosu na lažni, ali da nekoliko načina ipak postoji.

“Što se tiče kupaca, najlakše je procijeniti po izgledu. Naime, med po sebi nije i ne može biti toliko čist da bude proziran i sjajan, kao što često vidimo u trgovinama u staklenkama. Neki medovi vrlo brzo kristaliziraju pa je nelogično vidjeti datum punjenja prije godinu i pol, a on je još tekući.”

Također, ističe da kristalizacija mora biti ravnomjerna kad se primi staklenka. “Ako je med kao voda, znači da je bila manipulacija ili je filtriran. Naime, i dodatna obrada ga može uništiti”, objašnjava Karlović.

Tržnice nisu garancija 

Kupovina na lokalnim tržnicama također ne mora biti garancija kvalitete meda, istaknuo je Karlović za N1.

“Deklaracije su često pisane da se zadovolji zakon. Na primjer, često se spominje domaći med. Što je to? To ne postoji. Pa niste ga kuhali na štednjaku. Prema definiciji, med proizvodi samo pčela, kao i vosak. Vosak koji kupujete u trgovinama je parafin. Isto tako ušećereni med – nije ušećeren nego kristaliziran. Kaže se da med nema rok upotrebe, ali od datuma punjenja zakonski se preporučuje dvije godine jer je higroskopan (privlači vlagu) i pčelar ne može garantirati u kakvim će se uvjetima čuvati.”

Kako znati da je med čisti? 
  • Čisti med mora imati glatku teksturu bez grudica i bez oštrih kristala.
  • Važna je i deklaracija koja obavezno mora sadržavati ime, prezime i kontakt proizvođača kao i neke dodatne oznake koje su signal proizvođačima, a ne kupcima.
  • Kapnete li med u čašu s vodom, ne smije se razmutiti već samo pasti na dno. To je posebno kod bagrema.
  • Kad se med pretače, kad je još tekuć, mora na kraju imati zavijutke, a ne da se razlije kao sirup. To je onda znak da je manipulirano. Što je taj segment bolji, to je med kvalitetniji.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.