Rim

‘100 parkova za Rim’: Ambiciozan plan za održivu i zelenu metropolu

GREEN_300_listici_sredina

Sto parkova u deset godina

Grad Rim planira obnovu stotinu parkova kako bi unaprijedio kvalitetu života i potaknuo ekološku svijest.

U Rimu je predstavljen novi projekt „100 parkova za Rim“ („100 parchi per Roma“), a plan je u sljedećih deset godina obnoviti, preurediti i unaprijediti stotinu rimskih parkova i zelenih površina. Cilj je preurediti parkove kako bi svojom ljepotom i sadržajima na najbolji način služili građanima glavnog grada Italije.

Predstavljeno je i prvih dvadesetak planiranih projekata čija se vrijednost procjenjuje na oko 63 milijuna eura. Već je osigurano preko 35 milijuna eura iz gradskog proračuna za prvih šesnaest projekata, a tijekom ove godine krenut će se s obnovom parkova Parco delle Tre Fontane i Villa Flora.

Prvih 50 bit će dovršeno do 2026. godine, dok će ostali biti izgrađeni u sljedećih pet godina

Plan su predstavili gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri, gradska vijećnica za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom Sabrina Alfonsi i predsjednik Komisije za okoliš Giammarco Palmieri.

Detaljan plan pogledajte ovdje.

“Radimo na obnovi cijelih područja grada, na područjima koja su tražila pažnju desetljećima. Obnovit će se napuštene strukture, stvarajući nove parkove duž rijeka.“, objasnio je gradonačelnik Gualtieri. Parkovi, međutim, imaju i druge važne funkcije: to su mjesta susreta i okupljanja za obitelji i djecu; oni su ključna mjesta u borbi protiv klimatskih promjena.

“Povećanje sustava parkova također znači stvaranje ekoloških koridora koji predstavljaju ključni čimbenik u izazovu održivosti, borbi protiv klimatskih promjena i poboljšanju kvalitete okoliša u gradu”, istaknula je povjerenica Alfonsi. “Cilj je ponovno staviti izvanrednu prirodnu baštinu Rima u središte pozornosti i shvatiti zelenilo kao ključni element usmjeren prema održivosti, društvenom rastu i promicanju dobrobiti ljudi.”

PHOTOS BY: Unsplash.com Pexels.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.