pinar-kucuk-Ae7jQFDTPk4-unsplash

Italija zabranila upotrebu EU odobrenog brašna od kukaca u tjestenini i pizzi

GREEN_300_listici_sredina

Proizvodi naišli na oštru kritiku

Talijanska vlada donijela je niz propisa u nastojanju da zabrani upotrebu insekata i kukaca u svojoj kuhinji.

Sve veća upotreba brašna od cvrčaka, skakavaca i ličinki insekata naišla je na žestoko protivljenje u Italiji gdje vlada zabranjuje njegovu upotrebu u pizzama i tjestenini te traži jasno isticanje na policama supermarketa.

U strahu da bi kukci u prehrambeni proizvodima mogli biti asocirani s tradicionalnom talijanskom kuhinjom, tri vladina ministra sazvala su konferenciju za novinare u Rimu kako bi najavila četiri dekreta usmjerena na suzbijanje ove prakse. “Osnovno je da se ovo brašno ne miješa s hranom proizvedenom u Italiji”, rekao je Francesco Lollobrigida, ministar poljoprivrede.

Prepuno vitamina, proteina i minerala, brašno od cvrčaka sve se više smatra ekološkim načinom dobivanja hranjivih tvari, a predviđa se da će tržište do 2029. dosegnuti 3,5 milijardi američkih dolara. EU je već odobrila hranu od cvrčaka, skakavaca i ličinke crnogorice, a u siječnju su na popis dodane i ličinke brašnara.

Sva četiri kukca navedena su u talijanskim dekretima, koji će zahtijevati da svi proizvodi koji ih sadrže budu označeni velikim slovima i izloženi odvojeno od druge hrane. “Tko god želi jesti ove proizvode može, ali oni koji ne žele, a pretpostavljam da će to biti većina Talijana, moći će birati”, rekao je Francesco Lollobrigida, ministar poljoprivrede.

Orazio Schillaci, ministar zdravstva, rekao je da će zakon također zabraniti korištenje brašna od insekata u “tipičnim” talijanskim proizvodima poput pizze i tjestenine.

U daljnjem pokušaju promicanja talijanske hrane, vlada je objavila da će predložiti uvrštenje talijanske kuhinje na UNESCO-v popis svjetske baštine.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.