gruntek-10-scaled

GRUNTEK DONOSI

Znate li koliko biste uštedjeli da uzgajate vlastito povrće? Znamo odgovor…

GREEN_300_listici_sredina

Provjerena kvaliteta

Unatoč uvriježenom mišljenju, zdrave ekološke namirnice nisu rezervirane samo za one dubljeg džepa. S rastom cijena namirnica, mnogi razmišljaju o vlastitom uzgoju istih. Međutim, nisu svi u mogućnosti imati vrt. Srećom, i za to postoji rješenje koje pogoduje cijeloj obitelji, ali i kućnom budžetu.

Zdrava hrana postala je imperativ čovjeka suvremenog doba. Ljude sve više zanima odakle dolaze namirnice koje svakodnevno konzumiraju i koje bi trebale im omogućiti neophodne nutrijente. Izbor namirnica danas je velik i raznovrstan, a tako su se danas pojavile i brojne deklaracije s različitim oznakama. U moru tih oznaka, najpoželjnije je da obratite pažnju na one koje ističu da je riječ o ekološkom proizvodu. Ali što to točno znači?

Ekološki uzgoj odnosi se na način uzgajanja i prerade poljoprivrednih proizvoda. Namirnice koje nose ove oznaku označavaju hranu koja je uzgojena na čistom zemljištu, netretiranom kemijskim supstancama, nije prskana i nisu joj dodani nikakvi kemijski spojevi. Da bi nešto uistinu moglo biti smatrano ekološkim, ne smije doći u doticaj sa sintetičkim pesticidima, kemijskim gnojivima, antibioticima ili hormonima koji narušavaju zdravstveno stanje organizma i mogu izazvati brojne imunološke probleme. Ekološka hrana nije GMO, ne sadrži umjetne boje i ostale aditive. Budući da ne sadrži konzervanse koji inače produljuju rok trajanja namirnica, ekološka hrana je kratkotrajnija i potrebno ju je brže konzumirati, ali zato je zdravija, ukusnija i svježija.

Problem koji se danas javlja je taj da često ne znamo je li nešto uistinu eko. Čak i kada je nešto navedeno kao organsko i ekološko, ponekad je to samo lukavi marketinški trik. Također, stvorilo se mišljenje da je ekološka hrana nešto što je rezervirano samo za privilegirane pojedince i nešto što si ne može svatko priuštiti. To definitivno nije istina.

Kako biste bili sigurni da konzumirate stopostotno ekološku hranu, najbolje bi bilo da je sami uzgojite u vlastitom vrtu. Nažalost, nismo svi u mogućnosti to učiniti posebice oni koji živimo u gradovima. Zbog toga ovisimo o dućanima ili trgovačkim lancima koji. čak i ako nude ekološke proizvode, često te proizvode uvoze iz daljih zemalja. Srećom postoji rješenje za ljude koji žele vrt, a ne mogu si ga fizički priuštiti. Osim što ćete na ovaj način na kućni prag dobiti svježe namirnice provjerenog ekološkog podrijetla, uštedjet ćete i novac.

Digitalna aplikacija Gruntek
omogućava građanima Zagreba i šire okolice da unajme vrt i uslugu eko uzgoja u svega nekoliko klikova. Inovativan primjer smart farminga, prvi takav u svijetu, rješenje je za sve one koji žele imati vlastiti eko vrt, pouzdan izvor povrća te mjesto za odmor i opuštanje. Sve što trebate napraviti je preko web stranice je unajmiti vrt po svom izboru, a o vašem personaliziranom vrtu brinut će stručnjaci. Kada dođe vrijeme za berbu, u korisničkom sučelju možete naručivati besplatne tjedne dostave ili rezervirati termin za samostalnu berbu.

Za sezonu 2022. predviđeno je 20 besplatnih dostava, a prosječna težina svake tjedne kašetice povrća iznosi do 10 kilograma ovisno o urodu. Povrće se bere 24h sata prije dostavljanja stoga pred vaša vrata stiže svježe povrće iz lokalnog eko uzgoja.

Postoje dva paketa najma vrta. Paket “Zajednički vrt” uključuje eko uzgoj i brigu o vrtovima, 20 besplatnih dostava od svibnja do listopada i tjedne kašetice raznovrsnog sezonskog povrća. Namijenjen je osobama koje nemaju previše slobodnog vremena za posjete vrtu, a traže kvalitetno povrće iz pouzdanog izvora jer bi željeli stvoriti održivu budućnost za sebe i prirodu. Mjesečni najam iznosi 319 kuna. Paket “Moj vrt” je namijenjen mladim obiteljima, majkama s malom djecom u potrazi za izvorom pouzdanog kvalitetnog povrća te su željni dodatnih aktivnosti kako bi se povezali s prirodom i svojom obitelji, željeli bi posjetiti Gruntek i sudjelovati u radionicama. Osim besplatnih tjednih dostava, ovaj paket uključuje personalizirani vrt od 50m2, mogućnost odabira povrća, tablu s nazivom vrta, rezervaciju stola u piknik zoni s dječjim igralištem i sudjelovanje na radionicama o održivoj budućnosti. Najam ovog paketa je 419 kn mjesečno.

Iako postoji mogućnost nabave eko povrća u trgovinama s eko proizvodima, najam vrta može biti alternativno rješenje koje je povoljnije i isplativije za vlastiti džep, a dugoročno zdravije za okoliš i našu budućnost.

Cijene eko povrća na hrvatskom tržištu u stalnom su porastu. Usporedbom cijena eko povrća u trgovinama s eko proizvodima saznali smo da jedna puna kašetica eko povrća u tim trgovinama košta oko 300 kuna. Toliko košta jedan mjesec najma Zajedničkog vrta na Grunteku koji u jednom mjesecu urodi povrća za četiri tjedne takve kašetice. Što znači da kad bi se jedna tjedna kašetica povrća iz Gruntekovog vrta mogla kupiti u trgovinama s eko proizvodima, koštala bi oko 300kn. Gruntekovi korisnici za tu cijenu dobiju četiri kašetice u jednom mjesecu u ukupnoj težini do 40 kilograma. Korisnici bi od svibnja do listopada platili i do 9000 kuna kupnjom u takvim dućanima, dok je najam vrta na Grunteku kroz cijelu godinu upola manji. Očekivani sezonski urod ukupno po vrtu na Grunteku je oko 200 kilograma, a dostava na Grunteku je besplatna cijelu sezonu.

Ekološki uzgoj je kruna poljoprivrednog uzgoja jer predstavlja najveće standarde uzgoja pri čemu je naglasak na kvaliteti nutritivnog sastava povrća, a ne na kvantiteti i masovnoj proizvodnji umjetnog i štetnog povrća. Ovakav način uzgoja potiče prirodnu bioraznolikost i ne šteti ljudskom zdravlju, a iza ukusnih plodova iz eko uzgoja stoji cjelogodišnji marljivi rad i briga stručnjaka. Gruntek se nalazi u Čazmi – dovoljno daleko od gradskog asfalta, a dovoljno blizu za mogućnost ekološkog uzgoja. Nakon uspješne prve sezone, Gruntek je nositelj certifikata Bio Garantie za ekološki uzgoj.

Povrće koje je dostupno za sadnju na Grunteku je blitva, cikla, grašak, kupusnjače mix, luk crveni/ljubičasti, mahune, mladi luk, paprika mix (babura, rog i kalifornijsko čudo), patlidžan, rajčica mix (cherry rajčice, šljivar i jabučar), salata mix (puterica, kristalka i hrastov list), špinat, tikvica, “Volim ljuto” paprika mix (Jalapeno, Aurora Chili, Shishito chili, Makedonsku vezenka i Hot Portugal) te zelena bomba mix (celer listaš, peršinov list, komorač i raštikom).
Na kraju sezone organizira se zajednička berba batata u kojoj po želji sudjeluju svi korisnici, a nakon berbe kući nose punu kašeticu gratis batata. Osim dostave povrća, korisnici mogu doći u samostalnu berbu na Gruntek, gdje će ih Gruntekov tim dočekati i uputiti u berbu. S alatom za vrtlarenje i praznom kašetom, korisnici mogu po želji sami napuniti kašetu svježe ubranim povrćem u vlastitom angažmanu, te na taj način doživjeti stvarno iskustvo vrtlarenja.

PHOTOS BY: Gruntek; Unsplash; Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.