otvorenje grunteka (13)

Gruntek otvorio vrata Zagrepčanima! Pogledajte kako je bilo na svečanom otvorenju…

GREEN_300_listici_sredina

Vrtovi dostupni svima!

Inovativni projekt Gruntek, koji posljednjih pola godine uspješno spaja digitalizaciju, poljoprivredu i zaljubljenike u organsku hranu ove je subote 12.6. po prvi puta otvorio svoja vrata za korisnike.

Na svečanom otvorenju u Prokljuvanima održalo se predstavljanje Grunteka koje je okupilo stotinjak zagrebačkih obitelji, a svoje su vrtove posjetile i poznate osobe kao što je kazališni glumac Mislav Čavajda, radijski i televizijski voditelj Frano Ridjan, kazališna glumica Olga Pakalović te načelnik općine Križ Marko Magdić koji je lijepom gestom vrtove na Grunteku osigurao vrtićima u svojoj općini.

Gruntek je okupio i lokalne brendove koji podržavaju održiv način života kao što su Eko Borovnice Lisjak, Pčelarko omoti, Biljke.Plants, Eko platnene vrećice, Fakat studio i OPG pčelarstvo Sekereš koji su predstavili svoje proizvode korisnicima vrtova. S ciljem održavanja ekosustava na Grunteku Lara Šafar iz udruge BIUS održala je radionicu izrade hotela za pčele koje će se uskoro smjestiti na vrtovima budućnosti. Program je obuhvatio i brojne dječje radionice edukativnog karaktera, koje su održane u dječjem parku posebno osmišljenom za obitelji s djecom.

Web-based aplikacija Gruntek od svog je pokretanja krajem prošle godine doživjela brojne uspjehe i nagrade. Osim velikog interesa korisnika vrtova podršku projektu ponudile su i velike tvrtke poput Bauhausa, Nestlea i Croatia osiguranja. Projekt je uvršten u popis „najboljih digitalnih inovacija u 2020.“, a inovativan koncept Grunteka kao održivog rješenja za stanovnike velikih gradova predstavljen je i na WinDays20 konferenciji te LEAP summitu.

Podsjećamo, Gruntek je prvi koncept digitalizacije i pretplatničkog modela ekološkog uzgoja povrća u personaliziranim mikrovrtovima. Model je to kompleksne organizacije, nabave i logistike, naročito u podzastupljenom sektoru ekološka proizvodnje u Hrvatskoj.
Iza zahtjevnog planiranja poljoprivrednih aktivnosti stoje Silvija Željezić iz tvrtke Geenea koja donosi odluke o prirodnim načinima prihrane i dohrane, Senad Okanović i Nikola Perleta iz tvrtke Eko Impuls koji brinu o uzgoju presadnica te tim od deset poljoprivrednika koji marljivo rade i uče o prirodnim načinima uzgoja povrća. – Tino Prosenik, dipl.ing.agr., pokretač Grunteka.

“Vrtovi budućnosti” namijenjeni su Zagrepčanima koji se žele educirati o eko uzgoju te koji žele imati mjesto za odmor i opuštanje, mjesto na kojemu raste domaće i ekološki uzgojeno povrće. Na površinu Grunteka koja se rasprostire na 22 hektara posađeno je 400,000 sadnica, a zanimljivo je i da je na Grunteku razvučeno 170 kilometara organske mulch folije od razgradivog škroba, što predstavlja najveću nabavu organske folije ikada u Hrvatskoj. Edukativan i održiv karakter projekta, ali i velika potpora zajednice pokrenuli su lavinu humanitarnosti. Vrtovi su se donirali dječjim domovima kao što su Dječji dom A.G. Matoš i SOS Dječje selo, a aktivirali su i udruge kao što je Rotaric Club te su postali su dio inicijativa kao što je Nestleova PETICA – igrom do zdravlja. Brojne suradnje i zakupi vrtova još su u tijeku za prvu sezonu personaliziranih grunteka.

PHOTOS BY: Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.