241730904_538026130823576_6145280201313998332_n

Ovo je najduži isprintani 3D most u svijetu i postavljen je u nizozemskom gradu

GREEN_300_listici_sredina

Praktično i održivo

Nizozemski grad Nijmegen, koji je prije dvije godine bio i Europska zelena prijestolnica, dobio je svoj prvi 3D isprintani most. Svojom je dužinom postao i najduži most u svijetu ikad izgrađen pomoću 3D pisača.

U Nizozemskoj, zemlji poznatoj po svim vrstama mostova unutar svojih gradova, jedna inženjerska tvrtka nedavno je dovršila najveći svjetski most napravljen 3D printom. Izgrađen u Nijmegenu, most se prostire na29 metara preko kanala, a dovršen je u suradnji s Tehnološkim institutom Eindhoven, dvaju inženjerskih tvrtki, te planiranom pomoći od vlade. Ovaj most u nizozemskom gradu od preko 170 tisuća stanovnika za preko 3 metra nadmašuje prethodnog rekordera u Kini. Ono što svakako odlikuje 3D printane mostove jest činjenica da 3D pisači koriste daleko manje materijala od tradicionalnih građevinskih tehnika, te nude veće kreativne mogućnosti dizajnerima. “Gradu Nijmegenu velika je čast imati ovaj inovativni 3D tiskani most”, rekao je Bert Velthuis čelnik Gradskog vijeća Nijmegena. “Mi smo grad mostova, a ovaj poseban, inovativni most je prekrasan dodatak. Ovo je most povezivanja; u fazi projektiranja i izgradnje povezivao je različite partnere, a od sada most povezuje naše stanovnike”, dodao je Velthuis. 

Most je na izgled veoma upečatljiv, s isklesanim stožastim nogama koje mu daju oblik gusjenice, a izvršni direktor tvrtke Weber Benelux za 3D tisak izjavio je da je mostu, koji je projektiran na računalu i ispisan komad po komad prije nego što se sklopio na licu mjesta, bilo potrebno 50 posto manje materijala za stvaranje jer pisač taloži beton samo tamo gdje je apsolutno potreban za konstrukciju. Nadalje, kalup i dizajn će godinama biti na lokaciji Weber Benelux Nijmegen, što znači da se most može ponovno ispisati samo s manjim izmjenama, a takvo ponavljanje je  rijetkost u velikim građanskim projektima i time bi se moglo uštedjeti desetke tisuća u troškovima projektiranja, izmjere i savjetovanja. “Nijmegen je imao fantastičnu 2019. godinu. Bio je Europska zelena prijestolnica, a novi inovativni održivi most s 3D printom lijep je dodatak ovome”, zaključio je Velthuis.

PHOTOS BY: Instagram, www.michielvanderkley.nl / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.