čestica naslovna

Znanstvenici došli do važnog otkrića: Izrugivali su se toj teoriji, a potom shvatili da doista postoji ‘demonska čestica’

GREEN_300_listici_sredina

Buduće tehnologije

Gotovo 70 godina nakon što je predstavljen koncept “demonskih čestica”, znanstvenici sa Sveučilišta u Illinoisu slučajno su došli do revolucionarnog otkrića. Definirali su česticu, koja omogućuje konstruiranje supravodiča, s minimalnim gubitkom električne energije, a time i otvara vrata u novi tehnološki napredak.

Kako pronaći materijal koji će provoditi električnu energiju sa što manje gubitaka, problem je koji već desetljećima muči znanstveniike.

Još 1956. godine teorijski fizičar David Pines osmislio je pojam “demonske čestice” koji definira jedinstveno ponašanje elektrona unutar čvrstih tijela. Pines je kretao od pretpostavke da se ove sitne čestice atoma pod određenim uvjetima mogu spojiti u nove čestice – plazmone koji bi, ovisno o nabojima i električnim međudjelovanjima, mogli biti bez mase i neutralni te opstati u širokom rasponu temperatura.

čestica

I otad se kontinuirano provode istraživanja koja ispituju djelovanje elektrona u raznim uvjetima i raznim materijalima kako bi se došlo do rješenja za kreiranje supravodiča, od materijala koji mogu provoditi struju bez otpora, što bi bilo revolucionarno otkriće.

Nedavno, kao što izvještava Daily Mail, znanstveni tim pod vodstvom Petera Abbamontea, profesora fizike na Sveučilištu Illinois Urbana-Champaign, proučavajući svojstva stroncijevog rutenata slučajno je naišao na fenomen o kojem je teoretizirao Pines, a istraživanje je objavljeno u časopisu Nature.

Iako njihovo istraživanje u početku nije bilo povezano sa supravodičima, sličnost metala s visokotemperaturnim supravodičima odigrala je ključnu ulogu u ovom otkriću.

Jedan od suradnika na projektu, asistent Ali Husain, objasnio je kako ispočetka nisu niti vjerovali da postoje demonske čestice, čak su se ismijavali takve teorije, ali kako je istraživanje napredovalo, sve im je bilo jasnije da njihovi eksperimenti zapravo skreću u smjeru supravodiča i demonske čestice.

Kako izvještava Daily Mail, kada su znanstvenici izveli mikroskopski izračun, pronašli su česticu koja se sastoji od dva elektronska pojasa koji osciliraju izvan faze s gotovo jednakom magnitudom, baš kao što je Pines opisivao u svojim teorijama o demonskoj čestici.

Današnji supravodiči funkcioniraju samo na ekstremno niskim temperaturama, a da bi bili revolucionarni za čovjekov napredak, trebalo bi ih staviti u funkciju na sobnoj temperaturi od oko 20 stupnjeva Celzijevih. Nova saznanja upravo su na tragu otkrivanja rješenja za funkcionalne supravodiče koji bi mogli naći i praktičnu primjenu te omogućiti ulazak u područje naprednijih tehnologija.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.