staklenke
staklenke

Znamo gdje i po kojoj cijeni kupiti najljepše mini dijelove Zagreba u staklenkama koje potpisuje Philatz

GREEN_300_listici_sredina

Nadoknađuje snove iz djetinjstva

Radi se o nastavku priče Mali Zagreb, u sklopu koje su diljem metropole bile postavljene minijature.

Naš poznati redatelj i umjetnik, Filip Filković Philatz, je početkom ove godine predstavio projekt pod nazivom Staklenke starog Zagreba, koji je bio svojevrsni nastavak projekta Mali Zagreb koji je oduševio Hrvatsku. Filip je tada napravio minijaturne prikaze iz zagrebačke svakodnevice, a sada su one ovdje dostupne i za prodaju.

“U Zagrebu je sve do čega mi je stalo i već nekoliko stvari koje sam napravio na toj minijaturnoj razini, napravio sam ovdje i želio sam nastaviti u tom tonu, napraviti projekt minijatura koje su vezane uz zagrebačka mjesta i znamenitosti. To je jednostavno ljubav prema Zagrebu”, rekao nam je Filip u intervjuu.

Dodao je kako ga lokacije koje je ‘smanjio’ podsjećaju na djetinjstvo i u njemu izazivaju nostalgiju.

“Za sada sam napravio ove skice i odlučio sam ih objaviti kako bih vidio kakve će biti reakcije publike. Slično sam napravio i s Malim Zagrebom, a kako su reakcije bile odlične, odlučio sam krenuti s projektom. Nadam se da će tako i sada biti”, rekao nam je prije nekoliko mjeseci, a svoj je plan i izveo, pa su minijature sada dostupne za kupnju po cijeni od 149 eura.

Dijelove je izrađivao 3D printerom pa ih onda slagao u staklenke. One su visoke 160 milimetara, a široke 111 milimetara.

‘Možda zato jer kao klinac nisam imao taj vlakić’ 

U svemu što radi ovog svestranog umjetnika motivira čista znatiželja i želja da ispriča priču. Od snimanja filmova, pisanja scenarija pa sve do minijaturnih prikaza kako se nekad živjelo u Zagrebu.

“Iskreno, i sam sam pokušao dokučiti zašto sam toliko fasciniran s tim minijaturama, ali to mi daje neki osjećaj doma. Kad vidiš, primjerice, mali vlakić, to mi je super. Možda zato što kao klinac nisam imao taj vlakić pa to sad nadoknađujem”, kaže nam.

PHOTOS BY: Philatz / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.