reiseuhu-1rSiKakiZxE-unsplash

Žele poslati klima uređaje u povijest: Danci zgrade hlade morskom vodom

GREEN_300_listici_sredina

Štede energiju i do 40 posto!

Hoteli u glavnom gradu Danske među glavnim su kupcima sustava daljinskog hlađenja. Od 2023. približno 8.500 hotelskih soba opremljeno je inovativnom metodom za snižavanje unutarnjih temperatura.

Uz pomoć morske vode Danci hlade čak jednu trećinu hotelskih soba u svojoj prijestolnici. Riječ je o ekološki prihvatljivom sustavu u Kopenhagenu koji bi klima uređaje mogao poslati u povijest.

Nadaju se tomu znanstvenici koji su osmislili ovaj inovativan projekt pomoću kojeg je građanima omogućeno daljinsko hlađenje morskom vodom.

Kako navodi TheMajor, radi se o učinkovitom sustavu koji je ekološki prihvatljiviji u odnosu na klima uređaje, a pri tome kao ključni resurs koristi besplatan pogon – morsku vodu.

Kako funkcionira sustav?

U Danskoj prijestolnici već dugo postoji daljinsko grijanje, ali daljinsko hlađenje novi je izum koji koristi rashladnu stanicu uspostavljenu 2008. godine.
Funkcionira tako da se morska voda crpi iz kopenhaške luke te se potom prenosi kroz sustav zatvorene petlje.

Greater Copenhagen Utility (HOFOR) opskrbljuje grijanje i hlađenje u Kopenhagenu. Centralno grijanje se isporučuje kao javna usluga opskrbe, ali daljinsko hlađenje je posao koji se vodi pod uobičajenim komercijalnim uvjetima.

Preko zime se isporučuje besplatno, po potrebi, no ljeti se koriste i kompresori pa dolazi do potrošnje električne energije. Stručnjaci tvrde da se time smanjuje potrošnja energije za čak 40% u usporedbi s klima uređajima.

Značajne uštede

Osim besplatnog daljinskog hlađenja, ovim projektom oslobađa se i prostor koji inače zauzimaju klima uređaji. Najbolji pokazatelj za to je činjenica da su brojne zgrade napravile prostore za urbane vrtove ili za druženje.

Hoteli u glavnom gradu Danske među glavnim su kupcima sustava daljinskog hlađenja. Od 2023. približno 8.500 hotelskih soba opremljeno je inovativnom metodom za snižavanje unutarnjih temperatura.

To predstavlja otprilike jednu trećinu svih hotelskih soba u gradu. Osim hotela u Kopenhagenu, nekoliko banaka, muzeja i robnih kuća također koristi atraktivno rješenje daljinskog hlađenja.

Za prilagođavanje starih rashladnih uređaja Fond za zaštitu okoliša dijeli 5 milijuna eura, doznajte ovdje detalje.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.