sead-dzambegovic-oydV3cIwuUc-unsplash

Zaštićena područja Bosne i Hercegovine – čuvari prirodnih, povijesnih i kulturnih vrijednosti

GREEN_300_listici_sredina

Promocija i očuvanje

Svjetska organizacija za zaštitu prirode – WWF Adria i Program Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine/okoliša UNEP BiH započeli su kampanju za promociju prirodnih vrijednosti Bosne i Hercegovine, uz poruku "Zaštićena i očuvana priroda – bogatstvo svih generacija“.

Jedna od aktivnosti kampanje, ujedno i najznačajnija, je promotivni i edukativni video koji prikazuje putovanje oca i sina kroz nekoliko zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini, tijekom kojeg se upoznavaju s raznolikošću prirode koju čuvaju zaštićena područja. Njihov put obogaćen je i susretima s različitim sugovornicima, od kojih svako na svoj način brine o prirodnim vrijednostima – od čuvara prirode koji svakodnevno čuvaju velika, često nepristupačna prostranstva i biljni i životinjski svijet u njima, turističkih vodiča i edukatora, do lokalnog stanovništva koje čuva tradiciju i promovira održivo korištenje prirodnih resursa.

Osim ljepote očuvane prirode koja je prisutna u gotovo svakom kadru, video prikazuje  i posljedice neodgovornog odnosa čovjeka prema prirodi, ukazujući na odgovornost svakog od nas da sačuvamo nemjerljivo bogatstvo u našem okruženju. Na svom jedinstvenom putovanju, akteri filma posjetili su Park prirode Blidinje, Zaštićeni krajolik Vjetrenica, Prašumu Perućicu, Spomenik prirode Boračko jezero i Nacionalni park Sutjeska.

Kampanja će biti realizirana na službenim kanalima WWF Adrije i UNEP-a BiH, sa željom da se ukaže na značaj zaštićenih područja za očuvanje bioraznolikosti, ali i na potencijal koji pružaju za socio-ekonomski razvoj zajednica. Svjedoci smo da se njihova primarna uloga često zanemaruje, dok prednost preuzimaju neodržive aktivnosti poput sječe šuma, masovne izgradnje i masovnog turizma. Kroz regionalni projekat “Zaštićena područja za prirodu i ljude”, WWF zagovara efikasna i financijski održiva zaštićena područja, podržana kroz angažiranje lokalne zajednice i organizacija civilnog društva.

Izvor: WWF Adria

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.