220321_sadnja stabala (1)

Zagrebački gradonačelnik najavio povećanje broja stabala u glavnom gradu za 20 posto

GREEN_300_listici_sredina

Zeleno lice grada

Povodom prvog dana proljeća, ali i Svjetskog dana šuma, zagrebački gradonačelnik je sudjelovao u akciji sadnje stabala gdje je najavio i povećani broj drveća diljem cijele metropole.

U povodu Svjetskog dana šuma, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević sudjelovao je u akciji sadnje stabala u sklopu projekta “Sadnja mladih stabala autohtonih vrsta drveća na prvi dan proljeća” u Parku Maksimir. Javna ustanova Maksimir u suradnji sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu organizirala je akciju, a sam projekt je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Gradonačelnik Tomašević istaknuo je da se jedna trećina grada Zagreba nalazi pod šumama, te da Grad godišnje iz proračuna izdvaja 10 milijuna kuna za Javnu ustanovu Maksimir, i dodatnih šest milijuna kuna za park šume unutar grada. Time je i najavio povećanje broja stabala u glavnom gradu. “Cilj i ambicija ove vlasti je broj drveća u gradu Zagrebu – parkovima ili perivojima povećati za 20 posto. Ove godine krenuli smo puno jače nego prošle i nadam se da ćemo do kraja mandata ostvariti ovaj cilj”, rekao je Tomašević.

Nika Dolenc, v.d. ravnatelja Javne ustanove Maksimir kazala je da unazad nekoliko godina svjedočimo klimatskim promjenama i negativnim utjecajima na šume. Javna ustanova u suradnji sa Šumarskim fakultetom 2018. izradila je program šumsko uzgojnih radova u kojem je odabrano 25  ploha koje su najviše nastradale u sklopu klimatskih promjena i krenulo se u pošumljavanje novih mladih stabala. S ciljem smanjenja negativnih utjecaja klimatskih promjena, ove godine odabrane su još dvije nove  plohe koje nisu bile nikada pod šumom,a na jednoj od njih su upravo ovom akcijom posađena stabla. Uz gradonačelnika Tomaševića sadnji stabala su se priključili i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak i načelnica Sektora za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Aleksandra Čilić.

PHOTOS BY: www.zagreb.hr, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.