naja-bertolt-jensen-BJUoZu0mpt0-unsplash

Nalazi se u većini svega što nas okružuje: Donosimo jednostavne načine kako smanjiti mikroplastiku

GREEN_300_listici_sredina

Tina Sarajlić

Mikroplastika ulazi u sve dijelove zemlje

Plastika se smatra jednim od najvećih neprijatelja planeta Zemlje. Njezin nusprodukt u obliku mikroplastike ulazi u sve pore Zemlje i dodatno ju drastično zagađuje. Već svakodnevnim odgovornim navikama možemo smanjiti unos mikroplastike u naše tijelo. Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta kako ju zaobići u širokom luku. Ili barem pokušati.

Znamo već da je plastični otpad jedan od najvećih zagađivača okoliša, te da nusprodukt raspadanja plastike u obliku mikroplastike ulazi u sve dijelove zemlje, u naša mora i vodu koju pijemo, hranu koju jedemo pa sve do najdubljih dijelova oceana. Mikroplastika su mali komadići plastike koji završavaju u našim plovnim putevima diljem svijeta. Manja od pet milimetara, mikroplastika onečišćuje naše oceane i rijeke, pa time i našu hranu i vodu koju pijemo, a može se pronaći i u zraku koji udišemo. Ove plastične čestice mogu potjecati iz različitih izvora, kao što su sastojci u filterima za cigarete, tekstilna vlakna i proizvodi za čišćenje ili osobnu njegu, te prašina s automobilskih guma, kao i iz većih plastičnih proizvoda koji se razgrađuju. Kemikalije u mikroplastici imaju niz zdravstvenih posljedica za ljude, uključujući razvojne, reproduktivne i hormonalne probleme, mogu ometati i razvoj fetusa i uzrokovati karcinome povezane s hormonima. Iako je proučavanje ovih sitnih čestica još uvijek novo područje, nije na odmet naučiti kako možete izbjeći izloženost mikroplastici što vam dugoročno pomoći u zaštiti vašeg zdravlja. Ako ne želimo biti dio problema, svakako treba izbjegavati bilo kakve oblike plastike u životu i u kućanstvu, no s obzirom na to da ju možemo pronaći već svugdje, donosimo prijedloge kako smanjiti mikroplastiku u svakidašnjem životu.

Pijte (filtriranu) vodu iz slavine

Već odavno je došlo vrijeme da se prestane kupovati i koristiti flaširana voda, koja, prema studiji iz 2018. godine, ima otprilike dvostruko više mikroplastike od vode iz slavine. Umjesto plastične boce, nabavite višekratnu bocu i nosite ju uvijek sa sobom. Ovakve boce su dizajnirane da drže piće hladnim i traju dugi niz godina. No s obzirom na to da niti voda iz slavine nije savršena i može sadržavati velike količine mikroplastike, dobro je koristiti filter za vodu. Kupite jedan od mnogih filtera za vodu koji dokazano filtriraju 100% poznate mikroplastike.

Nemojte zagrijavati hranu u plastičnim posudama

Studija iz 2019. godine navodi kako prosječna osoba svaki tjedan proguta plastike količine jedne kreditne kartice, a velik broj te mikroplastike dolazi iz hrane i vode koju svakodnevno konzumiramo. Iako se čini lako zagrijavati ostatke hrane u mikrovalnoj pećnici, BPA i ftalati dodani u plastiku mnogo lakše se izlučuju kada se plastika zagrije. To uključuje plastične Tupperware posude i sve slične plastične posude za hranu, kao i unaprijed gotova, smrznuta jela u pakiranju koje se može izravno peći u mikrovalnoj pećnici. No umjesto toga prebacite hranu u staklenu posudu ili keramičku posudu. Ako već imate plastične posude za čuvanje hrane, pazite da ih ne perete u perilici posuđa jer zagrijana voda razgrađuje plastiku, a isto tako bi bilo dobro da vruću hranu ne spremate u plastične posude dok se ne ohladi.

Prestanite koristiti jednokratne šalice za van

Slično hrani u plastičnoj posudi, papirnate čaše u kojima dobijete piće za van također oslobađaju mikroplastiku kada su izložene vrućim tekućinama. Većina ovih papirnatih čaša ima podstavu izrađenu od plastike HDPE koja se smatra “sigurnom”, ali se pokazalo da propušta estrogenske kemikalije dok neke čak sadrže teške metale. Kako bi izbjegli dodatnu mikroplastiku u vašoj jutarnjoj rutini, uložite u višekratnu šalicu za kavu od nehrđajućeg čelika ili stakla koju ćete koristiti u svom omiljenom kafiću. Na taj način smanjujete i otpad, a neki kafići nude i popust ako donesete svoju šalicu.

Zamijenite vrećice čaja za čaj u rinfuzi

Nedavna studija pokazala je da plastična vrećica čaja u piće ispušta oko 11,6 milijardi mikroplastike i 3,1 milijarda nanoplastike. Dobro je znati da se većina vrećica čaja sastoji od otprilike 25% plastike, a čak su i one koje se prodaju kao papir obično zalijepljene polipropilenom, koji je jedna vrsta plastike. Ovo je dobar poticaj da promijenite naviku kupovanja čaja u vrećicama i nabavite čaj u rinfuzi. Sigurni smo da ćete u ovom procesu pripreme čaja i više uživati.

Promijenite rutinu pranja rublja

S obzirom na to da velika većina mikroplastike dolazi iz tekstila, promjena rutine pranja rublja može značajno smanjiti broj mikroplastike koja ulazi u prirodno okruženje iz vašeg doma. Čak 60 posto odjeće se sastoji od najlona, poliestera, akrila i drugih sintetičkih vlakana. Ove su tkanine popularne zbog svoje svestranosti, pristupačnosti i izdržljivosti no svaki od ovih materijala oslobađa stotine tisuća mikroplastike po pranju, a akrilne tkanine oslobađaju više od 700.000 u svakom ciklusu. Osim što je dobro generalno izbjegavati sintetičku odjeću, rjeđe prati odjeću (ako ima neka mala mrlja možda ju probajte prvo ručno oprati), dobra stvar je i ugraditi filter za hvatanje vlakana. On će spriječiti da se mikroplastika izbaci van s istrošenom vodom. Vanjski filteri od mikrovlakana razlikuju se po cijeni i veličini, a mogu smanjiti količinu vlakana u otpadnoj vodi za 80 posto. Još jedna opcija su kuglice za rublje koje sprječavaju mikrovlakana da se otkinu s odjeće i prikupljaju one koje to čine. Odjeća koja se suši na zraku također smanjuje proizvodnju mikroplastike. Filtri za dlačice već su ugrađeni u većinu konvencionalnih sušilica, ali djelovanje prevrtanja moglo bi smanjiti čvrstoću vlakana pa će se sljedeći put više osipati u pranju. Kada god možete probajte rublje sušiti na zraku umjesto u sušilici.

Koristite kozmetiku bez plastike i kozmetičke proizvode bez mikrozrnaca

Mikroplastika je prisutna čak i u proizvodima koje koristimo za pranje tijela i zubiju, u losionima i kremama. Mikrozrnca su mali komadići plastike koji se dodaju nekim proizvodima za zdravlje i ljepotu, kao što su paste za zube i piling za lice. Ovakve proizvode trebate izbjegavati u nadi da će se obeshrabriti proizvođače da ih koriste, a istovremeno i da smanjite vlastitu izloženost plastici. Plastična pakiranja ovakvih proizvoda su također loša, pa radije birajte ona bez pakiranja (zero-waste) ili u staklenim i keramičkim posudicama. U proizvodima za ljepotu osim mikroplastike mogu postojati i štetne kemikalije pa obavezno čitajte sastojke proizvoda.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.