46a2ca7f34ed1e4de4120506de64f2cf

Za samo 7 godina ovi bi gradovi mogli nestati: Jeste li ih već posjetili?

GREEN_300_listici_sredina

Sedam godina nije daleka budućnost

Klimatske promjene dovele su do toga da bi neki od ovih gradova mogli nestati ne za nekoliko stoljeća, već za samo sedam godina. Donosimo popis gradova koji bi zbog konstantnih poplava do 2030. godine mogli biti pod vodom.

Kad bi vam netko rekao da bi gradovi poput Miamija ili pak Venecije u budućnosti mogli nestati, vjerojatno biste pomislili da se radi o nekoj dalekoj budućnosti, koja se vas možda ni ne tiče. No, što kada ta budućnost znači sedam godina? Neki gradovi diljem svijeta skloniji su tonuću više od drugih iz raznih razloga, uključujući niske nadmorske visine, obalne lokacije i područja izložena poplavama zbog monsuna i jakih kiša.

Promjena klime koja otapa polarni led također mijenja vremenske obrasce, uključujući i sve ozbiljnije oluje za područja koja prije nisu bila pogođena takvim prirodnim “smetnjama”. Iako su se mnogi gradovi kojima prijeti potonuće pripremili i inovirali podizanjem zaštitnih mjera poput brana i nasipa, moraju se suočiti s posljedicama kontinuiranog trenda globalnog zatopljenja i njegovih prirodnih učinaka, uključujući sve veće katastrofe. Znanstvenici predviđaju da će dijelovi ovih devet gradova biti pod vodom do 2030. godine. Prognoze su to koje nimalo ne vesele.

Miami, SAD

Razina mora u Miamiju raste najbrže u svijetu, s jasnim signalima povećanih poplava koje zagađuju pitku vodu i uzrokuju veliku štetu vrijednoj gradskoj infrastrukturi. Osim hitnog odgovora na zaustavljanje klimatskih promjena, Miami će možda morati ojačati svoju bazu i podignuti strukture iznad vode. Predviđa se da bi vrući i sunčani grad s poznatim plažama uskoro mogao prestati postojati.

Klimatske promjene i podizanje razine mora mogu utjecati na Miami Beach s ozbiljnim posljedicama do 2050. godine. “Praktički ne postoji scenarij prema kojem možete zamisliti Miami postojanje na kraju stoljeća”, izjavio je američki autor i urednik legendarnog “Rolling Stonea” Jeff Goodell.

Bangkok, Tajland

Poznato turističko odredište tone, trenutno se nalaz na samo 1,5 metara nadmorske visine. Naime, “utapa se” mnogo brže nego mnogi drugi gradovi u svijetu s istom sudbinom, godišnjom stopom od oko dva do tri centimetra. Prema jednoj studiji iz 2020., glavni grad Tajlanda prvi je u redu koji će primiti puni udarac od učinaka globalnog zatopljenja.

Tajlandsko nacionalno vijeće za reforme izvješćuje da će glavni grad vjerojatno biti u lošem položaju za manje od 15 godina, a znanstvenici predviđaju da će se Bangkok potpuno utopiti do sljedećeg stoljeća. Godine 2017. grad je otvorio zelenu infrastrukturu “Chulalongkorn Centenary Park” kako bi smanjio rizike od poplava u urbanim sredinama i građanima pružio prirodni krajolik unutar visoko komercijaliziranog grada.

Trenutačni napori da se Bangkok održi iznad vode i produži njegova sudbina uključuju poboljšanja nekih infrastruktura, unatoč čemu se potonuće nastavilo.

Amsterdam, Nizozemska

Veliki dio Nizozemske nalazi se ispod razine mora. Više od jednog stoljeća ova se zemlja održava na površini uz pomoć brojnih brana koje sprječavaju poplave grada. Velike povijesne poplave ubile su desetke tisuća ljudi, stoke i drugih životinja i potopile nebrojene kuće, automobile i druge zgrade i građevine. Gradovi su se obnovili, ali opasnost je neizbježna zbog kontinuiranog tonuća zemlje od posljedica klimatskih promjena.

Dok inovativne tehnologije pomažu u odgodi sila prirode, napredna zemlja znači i vrjedniju infrastrukturu koja se može uništiti u nekoliko sekundi. Unatoč najvećim naporima nizozemskih znanstvenika koji su ovladali umijećem prevencije poplava, Amsterdam se približava izravnoj liniji rasta razine mora kako bi je dostigao za manje od deset godina i prekoračio u sljedećih dvadeset, s vjerojatno strašnim posljedicama. Napredni sustav nasipa, brana i barijera mora se pomno pratiti i ustrajno nadograđivati ​​u godinama koje dolaze.

Georgetown, Gvajana

Karibi su jedno od najosjetljivijih područja na potonuće, s povijesnim glavnim gradom Gvajane među prvih devet obalnih područja na svijetu za koje je vjerojatno da će potonuti do 2030. Obala Gvajane zahtijeva stalno održavanje i hitna dugoročna rješenja kako bi se spriječili destruktivni trendovi i njezina prerana strašna sudbina.

Izgledi za Georgetown su mračni zbog dvostruke prijetnje. Grad koji se utapa u opasnosti od potapanja u roku od deset godina može se spasiti samo čudom, ako ne i nekim čudesnim znanstvenim rješenjem koje tek treba pokrenuti. Grad se stoljećima štitio “morskim bedemima”, gigantskim  zidom dugim više od 450 kilometara u moru koji čuva Georgetown od oluja.

Devedeset posto stanovništva Gvajane živi u obalnim gradovima, poput Georgetowna, s većim dijelom obale između 0,5 i jednog metra ispod plime. Trenutačno hitna situacija je takva da zemlja mora znatno ojačati svoj morski zid kako bi središnja područja grada držala podalje od goleme štete.

Ho Chi Minh, Vijetnam

Gradu s dijelovima uz deltu Mekonga ozbiljno prijete poplave i tropske oluje. Plodni krajolik koji je bio blagoslov za uspješnu regiju u Vijetnamu u kojoj su se životi ljudi uglavnom vrtjeli oko poljoprivrede, sada se čini kao njihova propast. Znanstvenici predviđaju da je također vrlo vjerojatno da će većina istočnih okruga oko rijeke Mekong uskoro biti nepogodna za život zbog poplava i oluja.

Ravna i gusto izgrađena močvarna područja Thủ Thiêma posebno su osjetljiva na potpuno potapanje pod vodu prije 2030. Iako bi središte Ho Chi Minh Cityja moglo biti pošteđeno dulje, moglo bi biti ozbiljno osakaćeno zbog ekstremne sezone monsuna.

New Orleans, SAD

Zajedno sa svojom bogatom poviješću i raznolikom kulturom, tone sve brže i brže. NASA-ina studija iz 2016. predviđa da bi cijeli grad mogao biti potopljen do kraja stoljeća. New Orleans je bio 100% iznad razine mora u vrijeme svog prvog razvoja u 1800-ima. Godine 1895. 5% New Orleansa bilo je potopljeno ispod oceana, a 30% do 1935. Sada se više od polovice njegove širine nalazi ispod razine mora, a dijelovi New Orleansa potonuli su čak gotovo 5 metara. Položaj u delti rijeke pogoršava situaciju izlažući ranjivi grad daljnjem porastu razine mora i poplavama.

Ljudska aktivnost također pogoršava učestalost poplava, uključujući bušenje nafte i plina u gradu. New Orleans se može pohvaliti poznatim sustavom nasipa koji ga održava na površini, posebno područjem s mnoštvom crvenih zgrada oko jezera Maurepas na sjeveru te jezera Salvador i Little Lake na jugu. Znanstvenici predviđaju da će situacija koja se brzo raspetljava zahtijevati od grada dosljedno praćenje i doslovno “držati korak” uz inovativna rješenja. Čini se da je katastrofa najneposrednija za rezervate divljih životinja Biloxi i Jean Lafitte, koji su već gotovo u potpunosti potopljeni.

Venecija, Italija

Venecija bi uskoro mogla biti podzemlje u sljedećem stoljeću. Popularno talijansko odredište svake godine tone oko 2 milimetra dok se paralelno suočava s redovitim poplavama i visokim plimama. Godine 2018. Veneciju je pogodio niz jakih oluja koje su uzrokovale najgoru poplavu desetljeća, s najvišim razinama vode u pola stoljeća sljedeće godine.

Godine 2019. 90% Venecije bilo je poplavljeno, a štetnu situaciju pogoršala je obalna erozija i crpljenje podzemnih voda. Grad je odgovorio uskočivši u projekt podizanja brana protiv poplava. Njegova izgradnja započela je 2003. godine, a još uvijek nije dovršena. Vlada je također pokrenula i inicijativu zabrane prolaska velikih kruzera kroz Veneciju kako bi spriječila daljnje oštećivanje lagune.

Trenutačni sustav obrane od poplava drži Veneciju na životu, ali će vjerojatno biti teže i skuplje ostati na vrhu. Izravni učinci klimatskih promjena u porastu razine mora, potonuću i učestalosti visokih plima koje mogu u potpunosti potopiti grad, zahtijevaju više zaštitnih mjera.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.