Što je uskrsni stol bez pince? Stigao nam je Veliki petak, a time i veliko pripremanje za nedjeljni uskrsni doručak, pa ručak. Uz tradicionalni uskrsni stol mnogi vežu i pincu, sirnicu ili vam ga pogaču kojoj rijetko tko može odoljeti.
Riječ je o tradicionalnom kolaču koji se za Uskrs prigodno priprema u Dalmaciji, Hrvatskom primorju i Istri. Priprema se od teškog dizanog tijesta, oblikuje se u kuglu koja se prije pečenja premaže umućenim žumanjkom i razreže po sredini nožem ili nožicama u obliku križa i pospe krupnim šećerom. U nekim se krajevima u sredinu nakon pečenja za ukras stavi pisanica. Ono što ćemo vam mi ponuditi je recept za nešto drugačiju, a opet jednako ukusnu pincu, onu vegansku.
Potrebno vam je:
- 500 grama brašna (preporuka je pirovo ili pšenično)
- Vrećica suhog kvasca
- Pola žličice kurkume
- Malo soli
- 100 grama biljnog margarina (ili veganski maslac)
- Oko 3 dcl biljnog mlijeka
- Korica limuna
- Korica naranče
- 5 žlica šećera (može i neka od zamjena primjerice sirup od agave)
- Žlica ruma (ili arome)
- Sušeno voće (po želji)
.
Način pripreme:
Za početak pripremite dvije posude; jednu za suhe i jednu za tekuće sastojke. U jednu zdjelu ubacite brašno, sol, kurkumu i kvasac u prahu. U drugoj posudi dobro izmiješajte rastopljeni maslac u mlakom mlijeku, rum (ili aromu ruma), šećer ili sirup, naribane korice agruma. Zatim to umiješajte u zdjelu gdje su brašno, kvasac, sol i kurkuma.
Sve sastojke izmijesite u tijesto koje se lako odvaja od zdjele. Ostavite pokriveno tijesto na toplom da se polako diže nekih sat vremena, a za to vrijeme sušenom voću dodajte malo vode i ostavite. Kad je tijesto dignuto dodajte mu sušeno voće i vodu te dobro umijesite. Podijelite tijesto na dva dijela tako da dobijete dvije pince, (ako želite samo jednu, možete prepoloviti količinu namirnica).
Ostavite još par minuta pince na limu za pečenje, izrežite na njima križ i pecite na 180 Celzijevih stupnjeva 25 do 30 minuta.
Dobar tek i sretan Uskrs!