polestar-KOJA-treehouse

Vodimo vas u neobičnu ‘kućicu’ na drvetu koja nalikuje letećem tanjuru: ‘Sve je od prirodnih materijala’

GREEN_300_listici_sredina

Izgleda kao da 'lebdi' u šumi

Korišteni su isključivo lokalni materijali, poput drveta i vune, što ovu kolibu čini pravim primjerom održive arhitekture.

U selu Fiskars u Raseborgu u Finskoj nalazi se neobična kućica čiji je dizajn inspiriran letećim tanjurima. Posebnu “KOJU”, kako se naziva ovakva nastamba, izgradila je švedska tvrtka Polestar još prošle godine, a sada su za nju dobili niz prestižnih nagrada i priznanja. Dizajn potpisuje finski dizajner Kristian Talvitie, a kojemu je ova nastamba ujedno bila i prva prijava na neko natjecanje.

Inače, tvrtka Polestar iz Švedske poznata je po proizvodni električnih automobila visokih performansi.

Posebna KOJA, što na švedskom znači “koliba” ili “jazbina”, opisana je kao “redefiniranje održivog putovanja koje približava ljude prirodi”.

Lokalni materijali

Riječ je o nastambi koju karakterizira minimalistički, ali otmjeni prostor za druženje u prirodi. Kako navode na svojim stranicama, nastamba je pričvršćena za deblo odmah ispod krošnje, gdje se pruža jedinstven pogled na vrhove stabala s panoramskom ostakljenom fasadom. Do nje se, pak, dolazi stražnjim stubištem, a zapravo je riječ o jednoj sobi u obliku slova U, koja ide oko debla.

Kupaonica se nalazi u šumi, a soba je zamišljena tek kao dnevni boravak ili prostor za spavanje. Nema pretjeranih detalja ili luksuza – sve je uređeno minimalistički i u skladu s prirodom, a izgleda poprilično impresivno.

Korišteni su isključivo lokalni materijali, poput drveta i vune, što ovu kolibu čini pravim primjerom održive arhitekture.

‘Simbioza između dizajna i mjesta’

Ova neobična kućica na drvetu inspirirana letećim tanjurima uskoro bi se mogla iznajmiti za istraživanje šuma u Finskoj.

KOJA se povezuje s rastućim trendom mikrosvemira, a kućica na drvetu dostupna je ljudima koji bi inače otišli na puno duže putovanje kako bi doživjeli divljinu.
“Većina dizajnera gleda na dizajn iz korisničke perspektive”, kazao je ranije dizajner Kristian Talvitie za Goodnewsnetwork.

“Gledam stvari i iz perspektive okoline. Treba postojati simbioza između dizajna i mjesta gdje se on susreće”, dodao je dizajner.

PHOTOS BY: SWNS, Instagram, POLESTAR / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.