Odselili su u Istru i svojim rukama napravili kuće za odmor: ‘Probudili smo selo’

GREEN_300_listici_sredina

'Imamo osjećaj da radimo nešto dobro'

Zajedno su otvorili posebne kuće za odmor, gdje posjetiteljima nude upoznavanje pravog istarskog života, uz autohtonu domaću hranu, piknike na obroncima uz laganu glazbu u pozadini, ženske i joga radionice...

Nakon mirnog i ušuškanog spavanja jutarnjim izlaskom iz kuće u prirodni krajolik koji gleda na brežuljke i nula susjeda, probude se čula i osjeti se taj luksuz jednostavnosti – cvrkut ptica, uranjanje u šumu kroz šumske puteve, lješkarenje u ležaljci između drveća pod plesom zelenih krošnji, ovako nam je rekla Mirna Ravnić koja nam se javila iz središnje Istre, podno Učke i Ćićarije, koja je zajedno sa partnerom Nevenom Macurom uspjela probuditi selo od svega pet kuća.

U maleno selo Mikuličići u blizinu Lupoglava Neven i Mirna doselili su se prije nešto više od godinu dana, a ondje već šest godina svojim posjetiteljima nude odmor na potpuno drugačiji način, daleko od svega – i to doslovno. Zajedno su povezali ideju o održivom turizmu, suživotu s prirodom gdje se ističe tek neopisiva lakoća postojanja, bez buke, stresa, straha i brige.

“Ovdje pratiš bumbarov let, slušaš vjetar, bereš sezonske plodove livade i vrta a nerijetko popratiš i noćno prešetavanje srna i jelena. Cijela blagodat i raskoš središnje Istre je lako dostupna i biciklom, autom, vlakom te pješačkim stazama”, slikovito je opisala Mirna, ističući pritom da im je glavna misao sačuvati autentičnost i detalje svog kraja, unijeti dašak suvremenog, ali sačuvati sve ono što ovaj kraj čini prepoznatljivim – netaknuta priroda i čisti odmor za dušu.

‘Buđenje sela ide kroz energiju’ 

“Oduvijek sam ovo htjela. Kada bih vidjela da se nešto moglo bolje iskoristi, a nije, uhvati me anksioznost. Kad vidim što sve ljudi bacaju i što se sve ne iskorištava na pravi način, uhvati me panika, no onda sam shvatila da sama imam životnu igraonicu ispred sebe, gdje sve naše filozofije možemo zajedno ostvariti”, objasnila je.

Tako su ona i Neven zajedničkim snagama otvorili posebne kuće za odmor, gdje svojim posjetiteljima nude upoznavanje pravog istarskog života, uz autohtonu domaću hranu, piknike na obroncima uz laganu glazbu u pozadini, ženske i joga odmore, radionice slikanja u hrastovoj šumi pa čak i glazbene večeri u masliniku uz zalazak sunca.

“Svašta još nešto planiramo, ali nama nije cilj da budemo samo mjesto za odmor već da buđenje sela ide kroz stvaranje nove energije”, objasnili su. Naime, kroz niz ideja koje su ostvarili ili koje se tek rađaju, uspjeli su povezati ljubav i strast prema kraju koji ima brojne mogućnosti. Iz tog su razloga za svoj brend odabrali ime Trnoružica.

“Baš kao što se ona probudila nakon probijanja njezinog junaka kroz gusto trnje, upravo ta Trnoružica smo i mi, pod čijim imenom djelujemo i stvaramo”, kaže Mirta.

Lokalni materijali 

Trenutno obnavljaju nekadašnju staju za krave. To bi trebala biti, kako su nam objasnili, nova zgrada za druženja i nove radionice za njihove posjetitelje. Pri tome je gotovo sav materijal koji Neven i Mirna koriste s lokalnog područja.

“Pokušavamo maksimalno iskoristiti sve što već imamo. Tako smanjujemo trošak, a pritom ne štetimo okolišu. Puno toga smo Neven i ja sami napravili svojim rukama, a pritom smo se držali toga da sve odgovara prirodnom okruženju. Nema dodatnog betoniranja, asfaltiranja…sve mora odgovarati onomu što smo zatekli na ovom području”, kaže Mirna.

Sljedeći im je korak, kaže, kod izvora upogoniti malu hidroelektranu koja bi napajala cijelo imanje te postaviti solarne panele kako bi maksimalno iskoristili obnovljive izvore energije.

“To je nešto što živim od malena, od kada sam naučila odvajati otpad pa sve do danas kada smo uspjeli pokrenuti sve ovo. To su u početku bile neke male stvari, ali koje su značajne za okoliš. Naši gosti i posjetitelji odražavaju našu filozofiju da se brinemo za okoliš i vlastitu okolinu”, objasnila je Mirna.

‘Uloženo se možda nikad neće vratiti’

Ponekad se, priznaje, znaju pogubiti u desetcima poslova koje istovremeno obavljaju, ali nikada nisu poželjeli odustati. Svaki put kad dobiju pozitivan komentar od svojih posjetitelja, to im bude dodatna motivacija i poticaj da još više ulažu u svoje selo.

Mirna i Neven sami su napravili kuću za odmor

“Možda nam se taj uloženi novac nikada neće vratiti ili će vratiti tek kroz dvadeset godina, ali bez obzira na to nikad ne bih odustala od ove ideje. Imam osjećaj da radimo nešto dobro i držimo se toga. Kroz sve što smo do sada napravili počeli smo i više cijeniti majstorske poslove i puno toga smo naučili”, rekla je Mirna.

Trenutno se ona i Neven brinu i za 50-tak maslina, hrastovu šumu i izvor planinske vode koji imaju u blizini. Uzgajaju i svoje povrće u vrtu tako da je gotovo sva hrana koju konzumiraju organska i lokalno uzgojena.

‘Probudili Trnoružicu’ 

“Još smo mladi u kontinuiranom iskustvu na selu pa radove i planove tek upijamo dok to ne postane način na koji dišemo”, kažu.

A da su sve bliže tomu dokazuje i oznaka Consumeless za destinaciju održivog turizma. TO u prijevodu znači minimiziranu potrošnju električne energije i vode, kompostiranje i maksimalno smanjenje otpada, ponuda lokalnih proizvoda te podrška povezivanja unutar zajednice i pojedinca.

Iako kažu da su još uvijek na početku, stotine posjetitelja dokaz su da su Neven i Mirna uspjeli probuditi Trnoružicu u Mikuličićima, stvoriti oazu miru koja je u današnje vrijeme ljudima sve potrebnija.

 

PHOTOS BY: Melani Grabar, ustupila Mirna Ravnić / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.