Pamuk, earthsight

Istraživačka nevladina organizacija Earthsight: Vodeći brendovi high street mode povezani su s krčenjem šuma u Brazilu

GREEN_300_listici_sredina

Europski modni divovi

Brze modne gigante H&M i Zara koristili su pamuk s farmi povezanih s masovnim krčenjem šuma, prisvajanjem zemljišta, korupcijom i nasiljem u Brazilu- stoji u izvještaj nevladine organizacije Earthsight.

Istraživačka nevladina organizacija Earthsight objavila je izvještaj u kojem navode da je ukupno 800.000 tona pamuka velikih zapadnih trgovaca  povezano s brazilskim imanjima gdje su prisvajanje zemljišta, nasilje i korupcija uobičajeni. Ovaj pamuk navodno se izvozi u nekoliko proizvođača u Aziji, koji su zajedno proizveli gotovo 250 milijuna odjevnih predmeta i kućanske robe u jednoj godini za globalne trgovine H&M-a, Zare i njenih sestrinskih marki, prenosi Euro News.

“Ove tvrtke govore o dobrim praksama, društvenoj odgovornosti i shemama certificiranja, tvrde da ulažu u praćenje i održivost, ali sve to sada izgleda lažno kao i njihovi izlozi na glavnim ulicama”, kaže direktor Earthsighta Sam Lawson. Sav pamuk praćen od strane nevladine organizacije certificiran je kao održiv od strane Better Cotton-a – najveće svjetske sheme certificiranja pamuka, prenosi Euro News.

Gdje dolazi pamuk iz Brazila?

Regija Cerrado karakterizira se dramatičnim visoravnima i bujnim dolinama. Izvanredno je dom pet posto svjetskih vrsta – uključujući velike mravojede, velike oklopne ježeve i jaguare. Više od polovice ove tropske savane – koja zauzima četvrtinu Brazila – iskrčeno je za poljoprivredu u velikoj mjeri u posljednjih nekoliko desetljeća. Prošle godine, krčenje šuma ovdje je skočilo za 43 posto. Ekolozi upozoravaju da se ovaj bujni biom žrtvuje kako bi se spasio poznatiji Amazon, s kojim je ipak intrinzično povezan.

Kako se zemljište čisti za plantaže pamuka u Cerradu?

Zapadna brazilska država Bahia Cerrada posebno je oštećena industrijskom poljoprivredom. Ovdje agrobiznisi iscrpljuju gotovo dvije milijarde litara vode dnevno, isisavajući korita rijeka i potoka, kako su pokazali lokalni stanovnici istraživačima Earthsighta. Pregledom tisuća zapisa o otpremi, nevladina organizacija otkrila je da dobavljači H&M-a i Zare nabavljaju pamuk uzgojen u ovoj državi od dva najveća proizvođača pamuka u Brazilu. Ove tvrtke – SLC Agrícola i Grupo Horita – vlasništvo su dviju najbogatijih obitelji u Brazilu. Prema Earthsightu, one imaju dugi niz sudske zabrane, presude o korupciji i milijune dolara kazni zbog iskrcavanja 1.000 četvornih kilometara divljine Cerrada.

Kako su sa slučajem povezani giganti Zara i H&M?

Inditex, španjolski vlasnik Zare, i švedska tvrtka Hennes & Mauritz dva su najveća modna trgovca na svijetu. Zapisi o otpremi koje je vidio Earthsight pokazuju da su Horita Group i SLC Agrícola izravno izvezli najmanje 816.000 tona pamuka iz Bahije na strana tržišta između 2014. i 2023. godine.
Ovaj pamuk kupilo je osam azijskih proizvođača odjeće koji su snabdijevali H&M i Inditex (vlasnika Zare), navodi se u ustrazi. PT Kahatex u Indoneziji bio je najveći kupac ovog “pomazanog” pamuka, prije nego što je poslao milijune pamučnih čarapa, kratkih hlača i hlača u H&M.
Sve Inditexove uvoze u Europu dolaze u Španjolsku i Nizozemsku, prije nego što se distribuiraju u trgovinama diljem Europe kao “must-have” predmeti sezone. Kao dio nastojanja da očiste svoje postupke, divovi brze mode prijavili su se za sustav certificiranja etičkog lanca opskrbe nazvan Better Cotton (BC). Većina proizvoda tvrtki izrađena je s pamukom certificiranim od strane BC-a, čineći ih najvećim korisnicima pamuka koji nose BC pečat odobrenja.

Problem je što je sav pamuk povezan s degradacijom okoliša i zloupotrebama ljudskih prava u Bahiji nosio oznaku BC. Jučer je stiglo izvješće da je Inditex zatražio veću transparentnost od Better Cotton-a kao odgovor na istragu. BC je ranije ovog mjeseca rekao da je završio reviziju treće strane tri farme implicirane od strane Earthsighta i planira objaviti svoje rezultate danas kada NGO objavi svoje izvješće.

Kako su reagirali Zara i HM na optužbe?

“Pozdravljamo posvećenost Earthsighta ovim pitanjima i vrlo ozbiljno shvaćamo ove optužbe”, rekao je H&M kao odgovor na nalaz. “U bliskom smo kontaktu s vlasnikom certifikata Better Cotton – koji je pokrenuo temeljitu istragu o specifičnim optužbama.” H&M – sa sestrinskim markama uključujući COS, Monki, & Other Stories, Arket i Weekday – kaže da je postigao cilj da 100 posto pamuka dolazi iz recikliranog, organskog ili održivog izvora (npr. BC pamuk) još 2020. godine.

Inditex – koji posjeduje Berksha, Pull&Bear i Massimo Dutti osim Zare – rekao je Earthsightu: “Vrlo ozbiljno shvaćamo sve informacije o nepravilnostima u tekstilnoj industriji. “Nakon što smo primili vaše pismo, podijelili smo njegov sadržaj s Better Cotton-om, koji nam je potvrdio da su pokrenuli istragu, u suradnji s njihovim partnerskim organizacijama na terenu, ABRAPA-om.”

PHOTOS BY: Profimedia.hr, Unsplash.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.