willian-justen-de-vasconcellos-LzwNq8DVQzs-unsplash

Vjerujte nam, niste sigurni da želite pogledati ovaj video otapanja glečera!

GREEN_300_listici_sredina

Izgubio je petinu svoje površine

Od 1990-ih godina pa do 2009. putovanje ovog glečera prema oceanu je ubrzalo s 2,5 na 4 kilometra godišnje. 2015. s tog glečera odlomio se komad leda od 580 km2. Ovi komadi leda ne povisuju razinu mora jer se odlamaju s plutajućeg dijela glečera no ako se cijeli glečer otopi razina mora mogla bi se podići za pola metra.

Ubrzavanje klimatskih promjena i povećanje prosječnih globalnih temperatura već je vidljivo i na varijacijama temperatura koje se događaju iz godine u godinu. Isto tako, znanstveni podaci i snimke otkrivaju pred kakvom se klimatskom katastrofom svijet zaista nalazi. Sve te šokantne brojke, činjenice o kojima čitamo svaki dan i promjene o kojima razgovaramo s bližnjima još uvijek nas nisu dovoljno “taknule” i potaknule.

Jedna bi timelapse snimka koju su snimili sateliti Copernicus Sentinel-1 Europske svemirske agencije na Antarktici mogla promijeniti sve vaše stavove o prirodi i ponašanju prema njoj.

Video prikazuje ledenu ploču glečera Pine Island koja je u posljednjih pet godina izgubila petinu svoje površine – ona je jednostavno otklizala u ocean i tamo se raspadala na manje komade i otapala. Ovaj ledenjak, mapiran od strane Geološkog zavoda Sjedinjenih Država, jedan je od najvećih u svijetu, sa svojih preko 176.000 kvadratnih kilometara površinom je gotovo triput veći od Hrvatske!

Još su 2017. zabilježene neviđene promjene na ovom glečeru. Topio se drugačije od drugih dijelova Antarktika te umjesto da se led odvaja sa strana, pukotine su nastajale u samom centru. Znanstvenici su tada zaključili da ovakvo neobično ponašanje izazivaju tople oceanske vode, što bi također moglo dovesti do sve češćih odvajanja leda. Ako se ovakav obrazac nastavi, moglo bi doći do povećanja nivoa mora, a ako u obzir uzmemo ovo što je snimljeno posljednjih pet godina, tom smo scenariju sve bliži.

Prvo su sateliti ovu regiju snimali svakih 12 dana, a sljedeće tri godine svakih šest dana. Rezultat je ovaj i šokantan i fascinantan video u kojem se led raspada pred našim očima i završava u oceanu. Da nije raspadanja i otapanja ledenog pokrova u samom središtu, ovaj bi glečer u ocean otklizao kroz narednih 100 ili više godina.

Ovako, nastavi li se proces vidljiv na ovoj snimci, to će se vrlo vjerojatno dogoditi u narednom desetljeću.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.