IMG-8d3bc52b893e2a808d115aa7ad3825d1-V

Više od milijun pčela umrlo je u Međimurju, pčelari očajni: ‘Ne znam kako sam. Nije mogla biti veća šteta od ovoga’

GREEN_300_listici_sredina

Još jedan slučaj pomora

Prema podacima Regionalnog tjednika, pomor u svojim pčelinjacima prijavilo je 20-ak pčelara iz gornjeg Međimurja. Gubici su na više od 200 pčelinjih zajednica. Drugim riječima, uginulo je nekoliko milijuna pčela.

Cijelo jedno selo je praktički preko noći ostalo bez ijedne pčele pa to je katastrofa, ne znam ni sam ni kako se osjećam ni ništa, rekao nam je pčelar Zdravko Ladić, čije su pčele stradale u trećem pomoru u Međimurju i to u najgore vrijeme, kako kažu – prije bagremove paše, kada su pčele najjače.

“Išao sam sada čistiti košnice, to izgleda užasno, a najgore je od svega što su svi ti poljoprivrednici koji površine tretiraju pesticidima dobro upoznati s pravilima kada se i što smije tretirati”, objasnio je Zdravko.

“Policija je već izašla na teren, a nakon nalaza Državnog inspektorata vidjet ćemo kakav će biti epilog cijele situacije. Navodno se počinitelj već sam predao policiji, no očekujemo da će se sada napraviti toksikološka analiza kako bismo sa sigurnošću mogli reći u čemu je problem”, kazao nam je Željko Trupković, predsjednik međimurske Udruge pčelara Agacija.

Istaknuo je pritom da nastala šteta nije jednaka na svim pčelinjacima tako da su neki pčelari možda uspjeli izbjeći pomor, no neki bi mogli ostati bez svih pčela.

“Trenutno je u pitanju oko 300 pčelinjih zajednica u gornjem dijelu Međimurja, na potezu od Gornjeg Mihaljevca pa sve do Vugrišinca. Žalosno je da nam se to opet događa, već treći put, iako je sada riječ o drugom području. Sumnjamo da je uzrok opet isti, samo je ovaj put navodno riječ o registriranom sredstvu koje se koristi prilikom tretiranja kultura u cvatnji”, dodao je Trupković

Uginulo nekoliko milijuna pčela

Pomor u svojim pčelinjacima prijavilo je 20-ak pčelara iz gornjeg Međimurja. Gubici su na više od 200 pčelinjih zajednica. Drugim riječima, uginulo je nekoliko milijuna pčela, potvrdio nam je Trupković.

Kako neslužbeno doznaje Regionalni tjednik, poljoprivrednik s područja Gornjeg Mihaljevca tretirao je uljanu repicu s dozvoljenim sredstvom, ali na neispravan način. Naime, riječ je o sredstvu koje se na uljanoj repici koristi prije njezine cvatnje. On je učinio upravo suprotno – tretirao je biljke u punom cvatu i to tijekom dana, kada su pčele na paši. Navodno je sve sam priznao.

“Nitko mi ne može nadoknaditi ovu štetu, a samo me zanima tko će konzumirati takvu hranu koja je tretirana s time? To je sada otrovano, a krivac je sve sam priznao. Veću štetu nije mogao napraviti ni da je htio”, rekao je pčelar Zdravko.

Insekticid aktivne tvari 

“Veterinarska i poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata odmah po zaprimanju informacije o povećanom uginuću pčela na pčelinjaku u Općini Gornji Mihaljevec, obavile su koordinirani inspekcijski nadzor. Utvrđeno je da je u neposrednoj blizini obavljeno prskanje uljane repice u cvatu kontaktnim insekticidom aktivne tvari lambda cihalotrin iz skupine piretroida. Slijedom navedenoga poljoprivredna inspekcija će pokrenuti upravni i prekršajni postupak”, napisali su iz Državnog inspektorata

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.