skynews-flooding-austria-bad-gastein_6267678

VIDEO Vodostaji u Austriji na najvećoj razini u posljednjih 100 godina

GREEN_300_listici_sredina

Obilne kiše uzrokovale bujične poplave

Uzrok ovakvog nevremena je sustav niskog tlaka koji je došao iz sjeverne Italije, tvrde meteorolozi.

Grmljavinske oluje i obilne kiše uzrokovale su iznenadne poplave na području Austrije. Vodostaji rijeka dosegnuli su najveću razinu u posljednjih 100 godina, navode lokalni mediji, a prenosi Sky News.

Ipak, sljedećih se dana očekuju stabilniji vremenski uvjeti.

Najviše su pogođene zapadne i južne regije Vorarlberga, Tirola, Salzburga i Koruške, gdje su lokalne vlasti izdale posebna upozorenja, a negdje i izvanrednu evakuaciju stanovništva.

Brojni mostovi, prometnice i željezničke rute ostale su zatvorene.

Nezabilježeni vodostaji

Stručnjaci GeoSpherea, austrijske meteorološke službe, upozorili su na “blatne tokove i poplave” s do 100 milimetara kiše koja se očekuje u mnogim područjima.

Austrijska televizijska kuća ORF izvijestila je da su neke rijeke porasle do nezabilježenih razina u posljednjih sto godina.

Inače popularno turističko odredište, vodopad Gasteiner u Bad Gasteinu vrlo je brzo poprimio izgled bujične poplave, a sve zbog izrazito jake kiše. Dramatične snimke na društvenim mrežama pokazuju mutnu vodu koja teče velikom brzinom kroz vodopad.

Upozorenje na poplave također je na snazi ​​duž dijelova rijeke Inn u Tirolu.

Uzrok ovakvog nevremena je sustav niskog tlaka koji je došao iz sjeverne Italije, tvrde meteorolozi. Došao je točno nakon toplinskog vala koji je uzrokovao temperature iznad 30 stupnjeva Celzijevih u većem dijelu zemlje.

PHOTOS BY: Twitter/Screenshot / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.