Velik interes mladih za najveći sajam poljoprivrede i zdravog života u Zagrebu: ‘Može se uspjeti, treba samo zasukati rukave’

GREEN_300_listici_sredina

Službeno je otvoren CroAGRO i Sajam hrane i zdravog življenja

Otvoren je CroAGRO, međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije, ali i Sajam hrane i zdravog življenja. Zagrebački velesajam tako će sve do 3.12. biti pozornica pravog zdravog života.

Najsuvremeniji strojevi, poljoprivredna mehanizacija i oprema, brojne vrste sjemenja, radionice, predavanja o zdravom životu i prehrani, meditacije, promocije… sve to očekuje vas na najvećem sajmu poljoprivrede u Hrvatskoj.

Podsjetimo, na sajmovima sudjeluje više od 400 izlagača iz ukupno 32 zemlje sudionice, na 12.000 četvornih metara, u pet paviljona. Procjene organizatora pokazuju da bi oba sajma moglo posjetiti od 20.000 do 25.000 posjetitelja iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te ostalih susjednih zemalja.

Ovogodišnja zemlja partner je Indija, tako da posjetitelji mogu očekivati i radionice joge i ajurvede te kolektivne glazbene i plesne nastupe. Uz to, tijekom sajmova predstavit će se jedna od najvećih indijskih tvrtki koja proizvodi visokokvalitetne ajurvedske pripravke i hranu.

Na svečano otvorenje sajmova stigao je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, izaslanici Ureda predsjednika, Vlade i Hrvatskog sabora te brojni pročelnici i župani.

“Meni je izuzetna čast što je Grad Zagreb već tradicionalno pokrovitelj međunarodnog sajma poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije CroAgro te Sajma hrane i zdravog življenja. Poljoprivreda je strateška grana gospodarstva u Republici Hrvatskoj. Mi u Gradu Zagrebu podržavamo proizvodnju lokalne hrane odnosno kratkih lanaca opskrbe, strategiju od polja do stola, a posebice podržavamo povećanje udjela poljoprivredne proizvodnje pod ekološkim uzgojem”, kazao je zagrebački gradonačelnik.

Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i izaslanik predsjednika Vlade istaknuo je tradicionalno dobar odnos između Ministarstva i Velesajma.

‘Sajam kakav poljoprivreda zaslužuje’

Na otvorenje su pristigli i brojni mladi poljoprivrednici, srednjoškolci i studenti, željni novih znanja.

“U Hrvatskoj nekako još uvijek vlada stigma prema poljoprivredi, ali mislim da u toj grani itekako ima prostora za uspjeh, samo treba zasukati rukave. Planiram otvoriti svoj OPG, prijaviti se za poticaje pa se nadam da ću ovdje nešto i naučiti”, kazao nam je osamnaestogodišnji Ivan koji je na sajam stigao iz Karlovca.

Prostora za učenje svakako ima jer će se u sklopu sajma CroAGRO, održati edukacije za poljoprivrednike korisnike potpora za IAKS mjere ruralnog razvoja, Eko sheme, Proizvodno vezana plaćanja (PVP) te mlade poljoprivrednike koji su u obvezi odslušati navedene edukacije kako bi ostvarili pravo na isplatu potpore sukladno odredbama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023. godinu.

“ Veliki interes mladih vlada za ovaj sajam, jer ovo je sajam kakav poljoprivreda zaslužuje. Zaista želimo dati svim tim strojevima, a i cijeloj ukupnosti naše poljoprivrede jedan poseban značaj i svake godine, iz godine u godinu se trudimo napraviti neki korak više, tako da i ove godine imamo dosta koraka koje smo napravili, kako bi taj događaj, lijepi događaj, odnosno ova dva lijepa događaj, učinili što što boljim i kvalitetnijim”, kazao je Damir Pavlek, voditelj sajmova, istaknuvši kako su u organizaciji  imali značajnu potporu mjerodavnih institucija, poput Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Fakulteta Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Podsjećamo, sajmovi traju do nedjelje, 3. prosinca, a cijena ulaznice iznosi 3 eura i vrijedi za oba sajma.

 

 

 

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.