johannes-plenio-5_9inhy4NSE-unsplash

Važno upozorenje znanstvenika: Ova će godina biti rekordna po globalnim emisijama CO2

GREEN_300_listici_sredina

To bi moglo imati strašne posljedice

Globalne emisije ugljičnog dioksida koji zagrijava planet porast će za oko jedan posto i tako doseći novu najvišu razinu svih vremena. Procjene su to koje se temelje na podacima iz mjesečnih i tromjesečnih izvješća Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Znanstvenici kažu da će se u ovom desetljeću zagađenje ugljikom morati smanjiti gotovo za polovicu kako bi se ispunili ambiciozni svjetski ciljevi ograničavanja globalnog zatopljenja i izbjegavanja katastrofalnih klimatskih utjecaja.

Globalne emisije CO2 ove su se godine trebale smanjiti za oko pet posto, rekao je Glen Peters, direktor istraživanja na Institutu za klimatska istraživanja CICERO u Norveškoj, a prenosi Science Alert.

Umjesto toga, nastavile su rasti s trenutnim predviđanjima od oko 0,5 posto i 1,5 posto.

Prijelomne točke 

Te preliminarne brojke samo ukazuju na to koliko će biti teško postići ciljeve Pariškog sporazuma o ograničavanju globalnog zatopljenja na 1,5 Celzijevih stupnjeva.
Podsjetimo, zagrijavanje iznad tog praga riskira izazivanje opasnih prijelomnih točaka u klimatskom sustavu, opetovano upozoravaju znanstvenici.

Konačna analiza bit će objavljena u prosincu, kada će se svjetski čelnici sastati u Ujedinjenim Arapskim Emiratima na ključnim pregovorima UN-a o klimi.

Ranije ove godine, iz Međunarodna agencije za energiju (IEA) priopćili su da se prvi put predviđa da će svjetska potražnja za naftom, plinom i ugljenom dosegnuti vrhunac u ovom desetljeću.

Podsjetimo, znanstvenici su mislili da je vrhunac globalnih emisija postignut 2015. godine, ali taj je rekord srušen samo četiri godine kasnije. Ova godina, 2023., mogla bi ponovno biti rekordna.

Godišnje izvješće “Global Carbon Budget” za godinu bit će objavljeno u prosincu i prikazat će emisije CO2 iz svih izvora diljem svijeta.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.