H6C3W9 Bill Gates,multi millionaire,philanthropist and founder of Microsoft,pays a visit to number 11 Downing street,London,UK

Bill Gates ima 4 privatna zrakoplova i u tome ne vidi problem za okoliš: “Ja sam dio rješenja”

GREEN_300_listici_sredina

Prozvan za licemjerje

Bill Gates se ne slaže da korištenje privatnog zrakoplova dok istodobno podržava kampanje za borbu protiv klimatskih promjena predstavlja kontradikciju i odbacuje optužbe o licemjerju.

Tijekom opsežnog intervjua za BBC, Gatesa su pitali za mišljenje o optužbi da je licemjeran borac za klimatske promjene koji je koristi privatni zrakoplov za putovanje oko svijeta.

“Pa, kupujem zlatni standard financiranja Climeworksa za izravno hvatanje zraka koje daleko premašuje ugljični otisak moje obitelji”, odgovorio je suosnivač Microsofta, koji je bio intervjuiran u Keniji. “I trošim milijarde dolara na klimatske inovacije. Trebam li ostati kod kuće i ne doći u Keniju i učiti o poljoprivredi i malariji?”

Milijarder je dodao da smatra da nije dio problema jer plaća kompenzaciju i da je kroz milijarde koje njegova grupacija Breakthrough Energy troši, zapravo dio rješenja.

Kompenzacija za emisije

Ekološki otisak zrakoplovstva je značajan, a Svjetski fond za prirodu (WWF) opisuje ga kao “jedan od najbrže rastućih izvora emisija stakleničkih plinova koji pokreću globalne klimatske promjene”. WWF također kaže da je putovanje zrakoplovom “trenutačno najintenzivnija aktivnost koju pojedinac može učiniti.”

Climeworks, koji ima urede u Švicarskoj i Njemačkoj, ima klijente kao što su Stripe i Microsoft, a Microsoft Climate Innovation Fund ranije je uložio u tvrtku. Kako tvrtka kaže na svojoj stranici, “koristi tehnologiju za hvatanje ugljičnog dioksida izravno iz zraka.” Tvrtka dodaje da kombiniranje uklonjenog CO2 s podzemnim skladištem omogućuje “trajno uklanjanje viška i naslijeđenih emisija CO2, koje više ne mogu pridonijeti klimatskim promjenama.”

Gates je ranije govorio o korištenju Climeworksa za “plaćanje izravnog hvatanja zraka”. Iako ima brojne investitore i klijente, Climeworks se suočava i s brojnim izazovima. Međunarodna agencija za energiju, na primjer, primjećuje da je hvatanje ugljičnog dioksida iz zraka “energetski intenzivnije i stoga skuplje od hvatanja iz točnog određenog izvora”. Dodaju da takve tehnologije nisu alternativa smanjenju emisija, ali imati značajnu ulogu u kombinaciji sa svim ostalim tehnologijama kojima se nastoje postići klimatski ciljevi.

Slavni na udaru zbog prečestog korištenja privatnih aviona

Podsjetimo, prošle godine je popis slavnih osoba čiji se privatni zrakoplovi najviše koriste postao viralan. Većina ljudi na popisu odlučno je šutjela kada su optuženi za stvaranje golemih emisija, a drugi su dopustili svojim menadžerima da komentiraju situaciju. Najveću uzbunu digla je Kylie Jenner kada je otkriveno da je koristila privatni let u trajanju od 17 minuta da dođe do destinacije do koje bi automobilom došla za 45 minuta.

PHOTOS BY: Guliver image, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.