Uzgajivači jagoda iz Vrgorca: ‘Uništeno je nekoliko tisuća hektara, sve je pod vodom’

GREEN_300_listici_sredina

Teška situacija diljem zemlje

Godinama žive na tom području i nikada nisu svjedočili poplavama ovolikih razmjera u ovo doba godine.

Pod vodom je nekoliko tisuća hektara, sve smo izgubili. Nemam volje ni otići tamo i pogledati ponovno kako sve izgleda, kazali su nam iz Udruge vrgoračke jagode, kojima je u posljednjih nekoliko sati uništeno sve na čemu su mjesecima radili.  Polja jagoda doslovno plivaju, a usjevima se više ne može ni prići.

Podsjetimo, poplave i obilna kiša, koja danima ne prestaje padati, uzrokovale su probleme za brojna područja u našoj zemlji. I dok se situacija u Obrovcu i Gračacu polako stabilizira, Karlovac i Hrvatska Kostajnica bore se s vatrenom stihijom i vremenom. Situacija je poprilično teška, a na terenu su sve hitne službe.

“Situacija vam je takva da možete sad sjesti i plakati. Apsolutno ništa drugo. Sve je u vodi, nemoguće je išta spasiti, sve na čemu smo radili, sve je propalo”, kazali su nam iz udruge.

Naime, rijeka Matica izlila se iz korita nakon što je na vrgoračkom području dnevno palo više od 200 litara kiše po četvornom metru, što je potpuno neuobičajeno u svibnju, mjesecu kada na području Vrgorca gotovo nikada ne kiši.

‘Ne znamo što ćemo’ 

Potpuno očajni jagodari, iskreno nam govore da ne znaju što će dalje. Voda je ušla i u plastenike, a uništena je i loza, kao i voće i povrće koje su ranije posadili, a posebno su stradali nasadi luka.

Najviše su stradali vinogradi na području oko Vinskog mosta gdje voda još nije prešla most, dok je most u Miošićima već poplavljen i preko njega nema prometa.

“Tek za dvadesetak dana, kada se voda povuče, moći ćemo vidjeti kolika je šteta zapravo, ali već je sada golim okom vidljivo da od toga više ništa nema. Ne možete ništa novo posijati ili posaditi jer je kasno. Situacija je za plakati”, dodali su iz Udruge.

Spasa, kažu nam, nema. Godinama žive na tom području i nikada nisu svjedočili poplavama ovolikih razmjera u ovo doba godine. Od države, priznali su nam, ne očekuju ništa.

“Ne vjerujem da će tu biti ikakve odštete, izgubili smo davno vjeru u političare i državu”, kazali su.

PHOTOS BY: Saša Peterković/Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.