thumbnail_dji_fly_20230516_164048_364_1684248844560_photo_optimized-01-01

Poplavljena su i polja vrgoračkih jagoda: ‘Sve na čemu smo radili, sve je propalo’

GREEN_300_listici_sredina

Sve je pod vodom

Situacija je poprilično teška. Najviše su stradali vinogradi na području oko Vinskog mosta gdje voda još nije prešla most, ali vrgoračkim jagodama prijeti truljenje.

Obilne kiše ne prestaju padati danima. Situacija je poprilično teška u nekoliko dijelova zemlje, a došlo je do poplava i na vrgoračkom području, gdje polje jagoda doslovno pliva. Obustavljena je berba, a usjevima se ne može ni prići.

“Situacija vam je takva da možete sad sjesti i plakati. Apsolutno ništa drugo. Sve je u vodi, nemoguće je išta spasiti, sve na čemu smo radili, sve je propalo”, kazali su nam iz Udruge vrgoračke jagode.

Naime, rijeka Matica izlila se iz korita nakon što je na vrgoračkom području dnevno palo više od 200 litara kiše po četvornom metru, što je potpuno neuobičajeno u svibnju, mjesecu kada na području Vrgorca gotovo nikada ne kiši.

‘Ne znamo što ćemo’ 

Potpuno očajni jagodari, iskreno nam govore da ne znaju što će dalje. Voda je ušla i u plastenike, a uništena je i loza, kao i voće i povrće koje su ranije posadili.

Najviše su stradali vinogradi na području oko Vinskog mosta gdje voda još nije prešla most, dok je most u Miošićima već poplavljen i preko njega nema prometa.

“Tek za dvadesetak dana, kada se voda povuče, moći ćemo vidjeti kolika je šteta zapravo, ali već je sada golim okom vidljivo da od toga više ništa nema. Ne možete ništa novo posijati ili posaditi jer je kasno. Situacija je za plakati”, dodali su iz Udruge.

Spasa, kažu nam, nema. Godinama žive na tom području i nikada nisu svjedočili poplavama ovolikih razmjera u ovo doba godine.

PHOTOS BY: Saša Peterković/Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.