tenerifi

Užas na Tenerifima: Unatrag 40 godina ovo je najveća vatrena stihija na Kanarskim otocima

GREEN_300_listici_sredina

Požar izvan kontrole

U srijedu je buknuo šumski požar u planinskom Nacionalnom parku na španjolskom otoku Tenerifi, a potom se brzo proširio i pretvorio u vatrenu stihiju kakva nije pogodila Kanarske otoke u posljednjih četiri desetljeća.

Šumski požar, koji je krenuo iz Nacionalnog parka na Tenerifima proširio na površinu od 2.600 hektara i trenutno je zahvatio 31 kilometar suhe šume, proždirući obje strane strmih klanaca u blizini vulkana  Teide, najvišeg španjolskog vrha.

Španjolske vlasti tvrde da je riječ o požaru najvećih razmjera unatrag 40 godina, a s vatrom se bori više od 17 kanadera i više od 250 vatrogasaca i vojnika.

Na konferenciji za novinare glavni regionalni dužnosnik Fernando Clavijo izjavio je kako je požar  “izvan kontrole” i da situacija više nego kritična. Vicky Palma, savjetnica za požare Tenerifskog vijeća, izjavila je na radiju Canarias da se očekuje pad noćnih temperatura na oko 20 Celzijevih stupnjeva i pojačanje vjetra, što može još samo otežati gašenje požara.

Evakuirano je 3800 stanovnika okolnih sela, a svi prilazni putovi u planinska područja Tenerifa su zatvoreni.

PHOTOS BY: Unsplash/Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.